În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Sărbătoarea Sfântului Nectarie în Transilvania
Sfântul Nectarie este ocrotitorul a numeroase locaşuri de cult mai noi din Transilvania. Cu ocazia prăznuirii acestui sfânt, ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să urmeze exemplul celui care, deşi a suferit din cauza invidiei celorlalţi, şi-a păstrat curăţenia sufletului şi dorinţa de a-i ajuta pe semeni.
Parohia Dej V și-a sărbătorit hramul în prezenţa Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie în noua biserică de zid. Din sobor au făcut parte preoţi din oraş şi împrejurimi, alături de protopopul de Dej, Ioan Buftea, parohul Bisericii „Sfântul Nectarie”. După citirea pericopei evanghelice, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor despre patima invidiei şi despre suferinţa pe care Sfântul Ierarh Nectarie a avut-o din cauza invidiei contemporanilor: „Dacă îl pizmuieşti pe celălalt, nu neapărat că îi faci un rău lui, dar îţi faci un mare rău ţie, pentru că pe tine te frământă, pe tine te munceşte, pe tine te roade pe dinăuntru această patimă a pizmei, a invidiei”. La finalul Sfintei Liturghii, un mare număr de credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar copiii care au participat la slujbă au primit din partea ierarhului cărți de rugăciuni. Protopopul Ioan Buftea a adresat mulțumiri ierarhului, reprezentanţilor autorităților și armatei care au participat la sărbătoarea parohiei. Credincioşii s-au închinat la un fragment din moaştele Sfântului Nectarie, primite din Grecia.
Parohia „Sfântul Nectarie” din Dej este una din parohiile recent înfiinţate din oraș. Piatra de temelie pentru biserică a fost pusă în anul 2011. Până la începutul acestui an slujbele s-au oficiat într-un paraclis provizoriu. Începând cu slujba Învierii din acest an slujbele se desfăşoară în biserica de zid, în care vor începe în curând lucrările de pictură.
Sfântul Nectarie prăznuit la Oradea
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost prăznuit și în Episcopia Oradiei. Începând de marți seara, 8 noiembrie și miercuri, 9 noiembrie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei, făcătorul de minuni, unul dintre ocrotitorii paraclisului de iarnă de la demisolul Catedralei, împreună cu Sfinţii Ierarhi Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi Spiridon al Trimitundei, a fost cinstit în chip deosebit. În ajunul zilei de prăznuire a Sfântului Nectarie, la Catedrală, a fost adusă de preoţii de la Mănăstirea Izbuc, în frunte cu arhimandritul Mihail Tărău, exarh și stareț, racla în care se află un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Nectarie, aflată în patrimoniul mănăstirii.
Racla a fost întâmpinată de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei și clerul de la Catedrală și purtată în procesiune în jurul locaşului de cult, după care a fost așezată spre închinare, alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea cu fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. A urmat slujba Privegherii, săvârșită de ierarh împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.
La miezul nopții, unul dintre slujitorii Catedralei a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisol.
În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Episcop Sofronie, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi în Catedrala Episcopală, în prezenţa unui număr mare de credincioşi.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Matei, ce a relatat un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului Iisus Hristos, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit celor prezenţi despre Fericiri, un adevărat „Imn al Împărăției cerurilor”, în legătură cu viaţa şi lucrările Sfântului Ierarh Nectarie, evidenţiind minunile săvârşite pentru cei aflaţi în suferinţe, fiind grabnic ajutător şi izbăvitor: „Din mulțimea sfinților din timpurile din urmă strălucește puternic sfântul pe care astăzi îl sărbătorim și care a vrut să fie astăzi aici împreună cu noi, Sfântul Ierarh Nectarie, marele făcător de minuni, episcop al Pentapolei, umilit, scos din scaunul episcopal ca urmare a unor intrigi, canonisit, izgonit, prigonit, persecutat. A fost, însă, învrednicit de Dumnezeu să formeze generații întregi de slujitori ai sfintelor altare, să povățuiască suflete pe calea mântuirii, îndeosebi pe maicile de la mănăstirea din Eghina pe care a întemeiat-o și a umplut-o de rugăciune, de putere și de har. Iar prin dobândirea Duhului Sfânt, s-a învrednicit să devină mare făcător de minuni, rugător și ajutător pentru cei bolnavi, mai ales pentru cei bolnavi de boli incurabile”.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat şi rânduiala binecuvântării prinoaselor aduse de credincioși la biserică. Sărbătoarea s-a încheiat prin oficierea Tainei Sfântului Maslu de către preoţii de la Mănăstirea Izbuc, împreună cu clerul Catedralei, în prezenţa a sute de credincioşi care au avut posibilitatea să se închine şi să sărute racla cu fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie şi racla cu fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.
Hramul Schitului Nandru, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Ierarh Nectarie” din localitatea Nandru, județul Hunedoara. În cuvântul de învățătură, ierarhul a accentuat izbânda sfinților, „prin viața lor virtuoasă ei reușind să devină casnici ai lui Dumnezeu și mijlocitori înaintea tronului ceresc pentru credincioșii care înalță rugăciuni și aduc cinstire vieților lor binecuvântate”. De asemenea, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe toți cei prezenți să fie smeriți următori ai sfinților, printr-o purtare cuviincioasă și o viață închinată lui Dumnezeu. Schitul „Sfântul Ierarh Nectarie” este unul dintre cele mai noi așezăminte monahale din cuprinsul județului Hunedoara, fiind înființat în urmă cu trei ani, prin strădaniile starețului Nifon.
Locaşe de cult ocrotite de Sfântul Nectarie
La Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost oficiată protosinghelul Benedict Vesa, alături de un sobor de preoți şi diaconi. Proiect al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, Centrul de Îngrijiri Paliative a fost edificat, la iniţiativa Preasfinţitului Episcop Vasile Someşanul, începând cu anul 2009.
La hramul Parohiei Cormaia, Protopopiatul Năsăud, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți din care au făcut parte pr. Dan Cismaş, coordonatorul cercului misionar-pastoral, pr. Ioan Lăpuşte, pr. Gheorghe Ganea, pr. Vasile Ureche, pr. Paul Gavriloaie şi parohul Vasile Petre Zinveliu, iar răspunsurile la Liturghie au fost date de maicile de la Mănăstirea Cormaia. La final a fost oficiată o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii, iar sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă.