„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sărbători ale cântecului, jocului și portului popular, în judeţul Cluj
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, organizează mai multe evenimente dedicate cântecului, jocului și portului popular, la sfârşitul acestei săptămâni.
Astfel, CJCPCT şi Societatea Cooperativă - oraş Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură Gherla și Ansamblul „Zestrea”, organizează duminică, 10 septembrie, cea de-a III-a ediție a Sărbătorii cântecului, jocului și portului popular românesc „Jocu’ la șură”.
Manifestarea va începe la ora 15.00, la Grădina de vară din parcul orașului, având va scop promovarea şi perpetuarea jocului popular autentic la șură, precum și a horitului tradițional, conform unui comunicat al CJ Cluj. Totodată, manifestarea are ca scop evidenţierea şi prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a strămoșilor, create şi purtate în vatra satului, precum și prezentarea bucătăriei tradiţionale româneşti, după cum se mai arată în comunicat.
Cu această ocazie va fi susţinut un program muzical de către grupurile instrumentale: „Tradiţii” din Gherla - primaş Mihai Zegrean şi „Zorile” din Mociu - primaş Ţuli Carol, și de ceteraşii Alexandru Ciurcui-Şandorică din Soporu de Câmpie și Iuliu Rostaș din Cășeiu. Vor hori rapsozii declaraţi Tezaure Umane Vii - UNESCO: Nicolae Piţiş din Țara Lăpuşului, Vasile Soporan din Frata și Teodora Purja şi Lenuţa Purja din Agrieş, județul Bistriţa-Năsăud. Mai sunt invitaţi să susţină recitaluri Marc Anghel, rapsod - fluier, taragot, caval, tulnic, tilincă şi Constantin Istici – nai, laureat al Festivalului „Maria Tănase”.
La sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular „Jocu’ la șură” de la Gherla vor fi prezente și grupurile folclorice tradiţionale de horitori şi jucăuşi: „Hodăceana” din Hodac, jud. Mureş, „Tradiţii” al familiei Zegrean-Istici din Gherla, reprezentant cultural al României cu ocazia intrării în Comunitatea Europeană – 2007 şi Grupul Tradiţional „Zorile” din Mociu.
Cu această ocazie va fi prezentată și o expoziţie etnografică, ce cuprinde obiecte casnice şi gospodăreşti, precum şi costume populare tradiţionale, colecţie particulară a familiei Gurzău din Gherla. O altă expoziţie care va putea fi vizionată de cei prezenți este cea de cusături tradiționale, realizate de meşterul popular Viorica Toşa din Bedeciu, judeţul Cluj. La finalul manifestării vor fi acordate premii şi diplome pentru „Cel mai bun jucăuş”, „Cea mai bună pereche de jucăuşi”, „Cele mai frumoase costume populare”, bărbătesc şi femeiesc, „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, „Cel mai bun horitor/ horitoare” , „Cel mai bun povestitor umoristic” etc. Iniţiatorul și coordonatorul acestui proiect este Constantin Istici, referent cultural la Casa de Cultură din Gherla, conform comunicatului CJ Cluj.
„Zilele Cetății Dăbâca”
CJCPCT Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Dăbâca, organizează evenimentul cultural-artistic „Zilele Cetății Dăbâca”, manifestare ce va avea loc sâmbătă, 9 septembrie, în localitatea ce adăposteşte fosta cetate regală și reședința comitatului Dăbâca, un loc de o semnificaţie istorică aparte pentru Transilvania. De la ora 13.00 va fi oficiată o slujbă de pomenire și vor avea loc depuneri de coroane la monumentul eroilor din centrul comunei, iar de la ora 15.00 va fi deschiderea oficială a evenimentului, în curtea Şcolii „Gelu Românul”. Apoi, cei prezenți sunt aşteptaţi la spectacolul folcloric susținut de interpreții Ilie Medrea, Domnica Dologa, Mariana Morcan, Amalia Codorean Chindriș, Maria Golban Șomlea și Florian Roșan, acompaniați de un grup instrumental, alcătuit din Orchestra „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj. De asemenea, vor evolua și membrii grupului folcloric de la Clubul Vedetelor „Muguri de folclor”, Ansamblul folcloric „Dansatorii de pe Someș” și Formația de cântece și jocuri populare „Muguri de Așchileu”. Evenimentul, la care vor lua parte și alți invitați, va fi prezentat de Maria Golban Șomlea.
Concurs de muzică rromanes la Gherla
CJCPCT Cluj în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Gherla, organizează azi, 8 septembrie, la Gherla, cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Concurs de muzică rromanes „Lăutarii ardeleni” . Manifestarea va începe la ora 13.00, în sala mare a Casei Municipale de Cultură Gherla unde, în fața unui juriu de specialitate și a spectatorilor vor evolua mai multe formaţii muzicale din județ și din țară, care au în repertoriu muzică tradițională rromanes. După concurs și după decernarea premiilor, va avea loc şi un spectacol de gală susţinut de laureați și de taraful „Lăutarii ardeleni” condus de Siminic Bob. Festivalul Concurs de muzică rromanes „Lăutarii ardeleni” are ca scop promovarea formațiilor tradiționale, păstrarea și punerea în valoare a folclorului tradițional al comunității rrome din județul Cluj și din țară, conform comunicatului CJ Cluj.