„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Satul de odinioară, evocat la Muzeul Mitropoliei din Cluj-Napoca
Amintirile nostalgice ale casei părinteşti, ale părinţilor, bunicilor şi ale universului copilăriei petrecute în lumea satului de altă dată au prins viaţă prin interpretarea actriţei Elena Ivanca, într-un spectacol care a avut loc la Muzeul Mitropoliei de la demisolul Catedralei Mitropolitane clujene.
Spectacolul „Viața noastră legănătoare” prezentat joi seară, 6 iulie, a făcut parte dintr-o serie de evenimente iniţiate de curând, intitulată intitulate „Serile culturale ale Muzeului”. De data aceasta, publicul a fost transpus, prin poemele scrise de Sânziana și Marcel Mureșeanu, interpretate de Elena Ivanca, într-o lume veche, păstrată ca într-un cufăr cu fotografii îngălbenite, cu bunci şi străbunici, dar din care se mai desluşeşte uneori câte un cântec vechi şi pierdut, cântat de o bunică din lumea satului de odinioară.
Elena Ivanca a adus la viaţă, prin interpretarea sa, această lume cu cântecele ei, ilustrând diferite tipologii: bunicii înţelepţi şi blânzi cu nazurile nepoţilor, cu poveştile lor şi cântecele vechi auzite chiar de la Dumnezeu - aşa cum răspunde bunica la mirarea nepoţilor care se întrebau de unde ştie atâtea poveşti; membri ai familiei lărgite, mătuşi cochete care alintă pe cei mici cu cele mai bune plăcinte, unchi cu câte un „dar” mai aparte, precum cel al beţiei, care îi face de ruşine pe cei mari, dar bun tovarăş de petrecere cu cei mai mici.
Din această lume dispărută a rămas un parfum pe care actriţa Elena Ivanca l-a răspândit printre spectatorii de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aşa cum şi în memoria autorilor, Sânziana și Marcel Mureșeanu, a rămas parfumul cearşafurilor în care bunica punea plante aromate şi în care îşi învelea nepoţii la ceasul de taină al poveştilor pe care le ştia de la Dumnezeu.
Spectacolul este „o poveste despre viața noastră legănătoare şi trecătoare, despre copilărie și bunici, despre rai și iad, despre îngerii din existența umană și îngerii din noi”, au transmis organizatorii evenimentului.
Prezent la această manifestare, protosinghelul Benedict Vesa, secretar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a amintit cuvintele vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian care spunea că dorul de casă, pe care fiecare îl are, se va simţi şi în eternitate, pentru că „atunci când va fi Învierea, fiecare va auzi pentru prima dată glasul clopotului de la el din sat”. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a apreciat „intepretarea plină de sensibilitate a actriţei Elena Ivanca”, şi i-a îndemnat pe clujeni să participe și în viitor la evenimentele culturale care au loc la Muzeul Mitropoliei.