„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Şcoala de vară de cultură rromani, la Muzeul ASTRA
La Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în zona Târgul de ţară şi sala Auditorium din PaMM, are loc, în perioada 8-10 iulie, o nouă ediţie a manifestării „T-aves baxtalo” (Să fii fericit, norocos!). Şcoala de vară de cultură rromani este un eveniment cultural care are ca scop informarea publicului despre cultura rromilor. „T-aves baxtalo” este o urare făcută în comunităţile de rromi din România şi nu numai, în împrejurări obişnuite sau la botezuri, nunţi etc.
La Muzeul ASTRA, „T-aves baxtalo! Şcoala de vară de cultură rromani” este un eveniment cultural care are ca scop informarea publicului despre cultura rromilor. Acest lucru este ilustrat prin activităţi interactive în comun ale participanţilor rromi cu publicul vizitator. Cu această ocazie, 85 de meşteşugari, dansatori șsi muzicanţi rromi din judeţul Sibiu vor susţine ateliere şi programe artistice pe toată desfăşurarea evenimentului, conform unui comunicat al Complexului Naţional Muzeal (CNM) ASTRA.
,,Învățăm să vorbim limba rromani, învățăm despre dialectele limbii rromani la
Dezbateri, filme, ateliere
Manifestările din cadrul Şcoalii de Vară de Cultură Rromani debutează vineri, 8 iulie, de la ora 9.30, la Sala Auditorium PaMM, cu Atelierul „Harta stereotipurilor”, susținut de Adrian-Nicolae Furtună, directorul Centrului de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata. Urmează o proiecție filme despre rromi (“Povestea lingurii” - Centrul de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata, „Holocaustul rromilor” - Centrul Național de Cultură a Romilor).
Sâmbătă programul de vizionare al filmelor va continua la Sala Auditorium PaMM, în timp ce în zona Târgului de țară, din cadrul muzeului se vor desfăşuura atelierele de meşteşuguri tradiţionale, atelierele culinare, plimbările în căruța cu coviltir, ateliere de dansuri rromani cu copiii Centrului rural de zi din Rusciori, județul Sibiu, spectacolul de muzică și dansuri cu Ansamblul de dansatori profesioniști Romafest, programul „Seara rromani” în cadrul căruia vizitatorii vor putea afla ce este „judecata țigănească” și ce este paharul de argint. Duminică, vizitatorii au acces la târgul și ateliere de meşteşuguri tradiţionale, la atelierul de limba rromani, atelierul culinar, spectacole şi alte surprize pregătite de organizatori.