„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Şcoala de vară din Eparhia Oradiei, la final
În paraclisul cu hramul „Sfântul Ioan Rusul“ al Mănăstirii „Sfânta Cruce“ din Oradea a avut loc festivitatea de încheiere a primei ediţii a şcolii de vară gratuite, organizate de Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei (AFOREO), în parteneriat cu Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea şi Asociaţia „Părinţi Pentru Ora de Religie“ Oradea (APOR).
Programul şcolii de vară s-a desfăşurat zilnic, timp de o săptămână, între orele 9:00 şi 13:00, elevii participând la cercuri de muzică şi dans, lectură, teatru, pictură, matematică distractivă, limba engleză sau limba italiană. De asemenea, copiii au avut ocazia să întâlnească reprezentanţi ai unor instituţii în cadrul programelor „Prietenul meu poliţistul“, „Biblioteca Vie“ sau „Sănătatea mea“. Ei au fost angrenaţi şi în concursuri de talent în diverse domenii, de la literatură şi matematică la dans şi cântec.
În cuvântul de deschidere a festivităţii, preşedinta AFOREO, Viorica Cherteş, în prezenţa părinţilor, a copiilor, a cadrelor didactice voluntare şi a membrilor din comitetele de conducere ale AFOREO şi APOR Bihor, a adus un cuvânt de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul revărsat peste toţi cei ce au depus eforturi în vederea bunei desfăşurări a acestui demers şi Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru binecuvântare şi susţinere. De asemenea, preşedinta AFOREO şi-a manifestat bucuria de a avea alături în acest proiect APOR - Oradea şi Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“, care a fost gazda evenimentelor ce au avut loc pe toată perioada şcolii de vară.
Diplome şi premii pentru copii
În continuare, toţi cei 40 de copii participanţi la această şcoală de vară au fost premiaţi de Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea şi preşedinte al APOR - Oradea, fiecare copil primind o diplomă şi premii constând în cărţi de rugăciuni şi de învăţături religioase. De asemenea, toţi profesorii implicaţi în acest proiect au primit din partea organizatorilor diplome de apreciere şi daruri, în semn de recunoştinţă.
Părintele Florin Negruţiu, inspector şcolar de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, prezent la eveniment, a adus un cuvânt de felicitare şi de recunoştinţă cadrelor didactice implicate, arătându-şi nădejdea ca astfel de proiecte să aibă continuitate şi să se bucure de succes şi pe viitor.
În acest cadru festiv, părintele profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, a înmânat diplome de apreciere şi scrisori de mulţumire din partea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, atât preşedintei Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, Viorica Cherteş, pentru dragostea şi râvna în slujba Sfintei Biserici, cât şi tuturor membrilor comitetului de conducere APOR Bihor, pentru „interesul deosebit manifestat în susţinerea educaţiei religioase în şcoala românească prin implicarea cu dăruire, responsabilitate şi profesionalism în organizarea filialelor locale, la nivelul judeţului Bihor, al Asociaţiei «Părinţi pentru Ora de Religie» şi, mai apoi, prin acţiunile întreprinse în sprijinul înscrierii copiilor la ora de religie“.
De asemenea, în textul scrisorii, ierarhul subliniază: „Rezultatele îmbucurătoare ale înscrierii majorităţii covârşitoare a elevilor la ora de religie, în contextul presiunilor create de potrivnicia celor care au vrut să-L izgonească pe Dumnezeu din Şcoala românească, se constituie deopotrivă într-o legitimare indubitabilă a prezenţei religiei în şcoală şi, totodată, într-o chemare adresată Familiei, Şcolii şi Bisericii la cooperare şi conlucrare şi mai eficientă în formarea spirituală şi intelectuală a tinerei generaţii“.
În numele Preasfinţitului Sofronie, pr. Radu Rus şi-a exprimat convingerea că şi pe mai departe implicarea APOR Bihor în procesul complex de formare a copiilor şi tinerilor în lumina valorilor moralei şi spiritualităţii creştine va fi una constantă şi că proiecte cât mai diverse, precum cel încheiat acum în mod festiv, şcoala de vară de care s-au bucurat 40 de copii din şcolile orădene, vor fi dezvoltate pe viitor în tot cuprinsul Episcopiei Oradiei.
La final, atât copiii, cât şi toţi cei prezenţi s-au putut bucura de o agapă frăţească oferită de Mănăstirea „Sfânta Cruce“.