„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Şcoală de vară organizată la Oradea
La Oradea, a debutat marți, 23 august, ediția a doua a școlii de vară organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea (AFOREO) în parteneriat cu Fundația Consistoria Efrem Beniamin Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea.
Activitatea din cadrul Școlii de vară se desfășoară la Centrul Ortodox „Vasiliada” din Oradea-Nufărul, care funcționează în cadrul Fundației Consistoria „Efrem Beniamin” Oradea, centru care, pe lângă o bogată și complexă activitate pe plan social, sub coordonarea preoților Roman Pintea și Cosmin Pintea, dezvoltă programe educațional-culturale adresate copiilor şi tinerilor din Parohia Oradea-Velenţa şi nu numai.
La școala de vară participă 21 de elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Școala „Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea, Liceul Teoretic German „Friederich Schiller” Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea de la învățământul primar și gimnazial.
În deschiderea programului, în biserica cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Mucenic Pantelimon și Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului”, un sobor alcătuit din pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, pr. Roman Pintea, pr. Cosmin Pintea şi pr. prof Florin Negruţiu, inspector şcolar pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a oficiat o slujbă de Te-Deum la care au participat copiii înscrişi la şcoala de vară, părinţii acestora, Viorica Cherteş, preşedintă a AFOREO, împreună cu mai multe membre din cadrul asociaţiei, studenţi voluntari de la facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr.Vasile Coman” din Oradea şi cadre didactice care desfăşoară activităţi cu copiii în cadrul şcolii de vară.
Pr. prof. Radu Rus a adresat cuvântul de binecuvântare şi de apreciere din partea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, elevilor participanţi, părinţilor, organizatorilor şi gazdelor, asigurându-i de susţinere în toate demersurile pe care le întreprind şi subliniind totodată rolul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii în formarea copiilor şi tinerilor, în contextul societăţii contemporane.
Şcoala de vară se desfăşoară în perioada 23-27 august şi cuprinde un program care urmăreşte asigurarea unei alternative de petrecere a timpului liber şi dezvoltarea de competenţe de comunicare, lucru în echipă, competenţe artistice. Profesori de limba şi literatura română, matematică, desen, muzică şi religie au pregătit momente în care elevii să fie actorii principali, toate programele fiind complementare celor dezvoltate în mediul şcolar.
Programul se va încheia sâmbătă 27 august cu o vizită a elevilor la Căminul de bătrâni din cadrul Fundației Consistoria „Efrem Beniamin” Oradea, ocazie cu care se va realiza şi o expoziţie cu lucrările elevilor şi va avea loc un moment de mulţumire şi binecuvântare în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, vechea catedrală episcopală din Oradea-Velenţa, unde sunt invitaţi toţi participanţii de la şcoala de vară, părinţii acestora şi cadrele didactice. În acest context va avea loc şi o evaluare a activităţilor şi se vor premia lucrările elaborate de către elevi.
Şcoala de vară se înscrie în seria de manifestări şi programe ocazionate de proclamarea anului 2016 ca „An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română”, fiind cuprinsă în Planul de activităţi dedicate acestui an la nivelul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.