„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
„Școala din tinda bisericii”, la Părău, județul Brașov
Începutul anului școlar în localitatea brașoveană Părău coincide cu debutul activităților dedicate copiilor și tinerilor, pe care parohia le desfășoară în cadrul Așezământului bisericesc „Moștenire Părăiană” din apropierea lăcașului de cult al comunității.
În fiecare zi de sâmbătă, voluntari din cadrul parohiei brașovene desfășoară în cadrul așezământului bisericesc diferite activități creative și recreative pentru copii și tineri. Elevii din clasele pregătitoare până la a VIII-a se întâlnesc de la ora 16.00, iar de la ora 17.00 întâlnirea continuă cu tinerii de peste 15 ani, elevi la liceu sau studenți. Primele întâlniri din anul acesta au fost de acomodare și au început cu jocuri de cunoaștere interpersonală, de comunicare, cu jocuri de energizare. Au urmat apoi mai multe întâlniri cu tematică istorică. La atelierul de istorie intitulat „Să ne cunoaștem trecutul”, copiii au învățat despre domnitorul Mihai Viteazul și au urmărit cu ajutorul videoproiectorului filmul regizorului Sergiu Nicolaescu. Tinerii de vârsta liceului și a facultății au beneficiat de mai multe proiecții cu tematică diversă: despre familie, despre tinerețe. În data de 16 octombrie, tinerii au participat la un spectacol de teatru, comedia „All Inclusive”, la Casa de Cultură din Făgăraş. Costurile cu transportul și biletele au fost suportate de parohie.
Micii iconari din parohie
Și cei mai mici au avut ocazia să participe la diferite manifestări cultural-educative. Astfel, trei reprezentanți ai grupului de copii iconari din Părău au participat cu icoane pe sticlă la o expoziție în orașul Victoria, județul Brașov. Expoziția a fost organizată de Parohia Victoria II, coordonator fiind parohul Octavian Smădu. Icoanele au fost pictate în cadrul atelierelor de pictură organizate în biserica din Părău. Cei trei copii, Mihnea, Rareș și Paula, au fost însoțiți de profesoara Ruxandra Grama și de una dintre mămici, Roxana Sulea. Deoarece, din motive de organizare, numărul participanților a fost limitat, cei trei reprezentanți au expus și icoanele celorlalți copii iconari.
Reacțiile pozitive ale membrilor comunității nu au întârziat să apară. Credincioşii au transmis cuvinte de apreciere pentru organizarea activităţilor cu tinerii. Și în anii anteriori, Parohia Părău a desfășurat o activitate cultural-educativă intensă: pictură pe sticlă, expoziții de icoane, concursuri de creație sau social-filantropice, excursii, tabere, participări la spectacole de teatru etc. De asemenea, prin mijlocirea Parohiei Părău, pe 20 septembrie, elevii școlii din localitate au primit daruri din partea Fundației „Bucuria Darului”, care a încheiat un contract de colaborare cu instituția de învățământ.