„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Școala Internațională de Vară a Doctoranzilor Teologi „Unitate și misiune eclezială – 100 de ani de comuniune spirituală a tuturor românilor”, la Alba Iulia
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a fost gazda evenimentului dedicat tinerilor cercetători în domeniu, Școala Internațională de Vară a Doctoranzilor Teologi, cu titlul „Unitate și misiune eclezială – 100 de ani de comuniune spirituală a tuturor românilor”, cu două componente: didactică și științifică.
Manifestarea s-a înscris în tematica anului 2018, declarat de Biserica Ortodoxă Română ca fiind „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.
Evenimentul, aflat la cea de-a VI-a ediție, a fost organizat de Școala Doctorală de Teologie a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în perioada 15-16 mai și a adus împreună cercetători în teologie, profesori și doctoranzi din țară și din străinătate.
„Evenimentul aduce împreună cercetători în teologie, profesori și doctoranzi din țară și din străinătate, ce împărtășesc atât noutățile descoperite ca roadă a muncii de documentare, aspecte practice legate de modul în care se pot aduce îmbunătățiri procesului de cercetare și de prezentare, dar și elemente cheie despre procesul formator prin care doctorandul trece în această perioadă de instruire”, conform organizatorilor.
Miercuri, 16 mai, lucrările Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi au început cu slujba de Te Deum oficiată în Capela Facultății de Teologie, urmată de cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iulia, transmis participanților prin delegatul său, pr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, iar apoi, pr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în calitate de gazdă, a adresat un cuvânt de bun venit participanților. Prelegerea inaugurală a fost susținută de Maryan Stoyadinov de la Universitatea Veliko din Târnovo, Bulgaria. Prezentarea lucrărilor de către participanți a avut loc în cadrul sesiunilor de comunicări, organizate pe mai multe paneluri, în funcție de tematica lucrărilor și au fost moderate de profesori ai Facultății de Teologie gazdă, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.