„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Școli de vară pentru copiii din Arhiepiscopia Albei
În seria de activități dedicate „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, în Parohia Reghin Iernuțeni au fost organizate diverse activităţi cu copiii în cadrul Școlii de vară „Crede, trăiește, iubește”, ediția a II-a, în Postul Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, în Parohia Sânmiclăuș, Protopopiatul Blaj, a avut loc a doua ediție a Școlii de vară „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Tinerii din Parohia Reghin Iernuțeni au pictat icoane pe sticlă la Atelierul de pictură, au legat prietenii noi prin jocuri de logică și perspicacitate și jocuri sportive, s-au apropiat mai mult de Biserică prin prezenţa la sfintele slujbe și învățând pricesne, au cunoscut istoria şi tradiţia creştină prin pelerinajele făcute la mănăstirile din împrejurimi, au devenit sensibili la problemele comunitare prin activităţi filantropice şi de voluntariat, şi-au dezvoltat cunoştinţele prin diverse concursuri tematice.
„Prin participarea la aceste activităţi, copiii înţeleg ceea ce le este de folos şi ceea ce duce la zidire, la progres şi la formarea lor ca persoane care Îl pot mărturisi la rândul lor pe Hristos semenilor, prin cuvânt şi faptă. Scopul activităților a fost cunoaşterea lui Dumnezeu, apropierea de Biserică, aplicarea cunoştinţelor dobândite la ora de religie în practica vieţii creştine pentru a deveni buni creştini şi a-şi forma personalitatea moral-religioasă, precum şi oferirea unor momente plăcute, agreabile, trăite într-un cadru natural deosebit, menite să perceapă valorile copilăriei şi darul vieţii din perspectiva creştină”, a spus parohul Claudiu Dorin Chiorean.
Obiectivele școlii de vară au fost fixate în funcţie de particularităţile individuale şi de vârsta participanţilor pentru a răspunde dorinţei elevilor de a aprofunda cunoştinţele dobândite la ora de religie şi nu numai; pentru apropierea de Biserică și a înţelege sensul vieţii creştine; pentru a oferi tinerilor posibilitatea de a se cunoaşte mai bine, de a-şi înţelege valoarea, de a-şi valorifica talanţii cu care au fost dăruiţi, spre folosul lor şi al celorlalţi; pentru a oferi momente, plăcute, agreabile, pentru dezvoltarea spiritului de colaborare, cooperare, toleranţă şi solidaritate; pentru ca pe viitor să nu uite că fac parte din marea familie creştină a bisericii, să simtă aceasta şi să se implice în desfăşurarea unor activităţi promovate de biserică pentru întărirea comunităţii creştine, conform parohului.
În ultima zi, părintele Chiorean Claudiu-Dorin, coordonatorul școlii de vară, a sfințit icoanele pe sticlă, a oferit diplome şi daruri participanţilor. Activitățile s-au desfășurat prin grija unor cadre didactice Ana Maria Chiorean, Mihaela Chiorean, Daniela Friciu și Mărioara Petrescu.
Școală de vară la Sânmiclăuș, Blaj
În perioada 15 iulie - 15 august, în Parohia Sânmiclăuș, Protopopiatul Blaj, a avut loc a doua ediție a Școlii de vară „Sfântul Ierarh Nicolae”.
În cadrul programului au participat un număr de 25 de copii care au avut posibilitatea să-și dezvolte abilitățile practice în atelierele de creație și să se apropie de Dumnezeu prin programele catehetice pe care parohul Claudiu Moldovan împreună cu voluntarii implicați în această acțiune le-au pus la dispoziția copiilor și tinerilor.
Activitățile s-au desfășurat în colaborare cu Grupul de Inițiativă al Protopopiatului Blaj și se încadrează în tematica Sfântului Sinod pentru anul 2016, „Anul omagial al Educației religioase a tineretului creștin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”. În data de 14 august a avut loc festivitatea de încheiere a sesiunii 2016, în cadrul căreia Ovidiu-Nicolae Pop, protopopul de Blaj, a adresat cuvinte de apreciere și încurajare celor implicați în acest proiect, iar copiii au primit diplome și rechizite.