„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Se deschid manifestările „Bicentenar Brukenthal 2017”
În acest an Muzeul Național „Brukenthal” din Sibiu împlinește 200 de ani de activitate publică. Programul bicentenarului se deschide mâine, 25 februarie şi cuprinde vernisarea unor noi expoziții permanente și temporare, alături de alte numeroase manifestări științifice și culturale.
Ceremonia de deschidere a programului „Bicentenar Brukenthal 2017” va avea loc de la ora 18.00, cu participarea reprezentanților autorităților centrale și locale, precum și a numeroși oaspeți. Vor fi transmise mesaje din partea Președinției României, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Sibiu, Consiliului Județean Sibiu, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A., Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, Nunțiului Apostolic, Ambasadei Marelui Ducat de Luxemburg în România, Mitropoliei Ardealului și Academiei Române.
La ceremonie va fi prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care va transmite un mesaj de felicitare la acest moment aniversar.
În aceeași zi, Palatul Brukenthal își deschide porțile pentru public în intervalul orar 10.00-16.00, iar la celelalte sedii publicul are posibilitatea să viziteze expozițiile după programul normal. Cu această ocazie se redeschide în Palatul Brukenthal expoziția „Capodopere din Colecția Brukenthal” și expozițiile temporare „Eroi, zei și oameni obișnuiți” (etajul II) și „Zooming Franz Neuhauser” (Cabinetul de Stampe și Desene, parter). Duminică, 26 februarie, toate sediile muzeului sunt deschise în regim gratuit de vizitare, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Expoziții, simpozioane și evenimente
La 25 februarie 1817 se deschidea Muzeul Brukenthal, conform dorinței testamentare a baronului Samuel von Brukenthal. La 200 de ani de la eveniment echipa muzeului și-a propus să ofere publicului posibilitatea să descopere evoluția de-a lungul timpului a expozițiilor. Pe parcursul anului vor fi organizate expoziții temporare cu anumite teme, pentru ca publicul să afle mai multe despre patrimoniul muzeului și evoluția acestuia în cei 200 de ani.
„Vizitatorii sunt invitați să călătorească în lumile cartografiei, mineralogiei sau a vieții cotidiene din Transilvania secolelor XVII și XVIII, să îl redescopere pe Samuel von Brukenthal prin intermediul colecțiilor sale de biblii sau a apropiaților săi din mediul artistic, să pătrundă în povestea balurilor de altă dată și a grădinii secrete din tapetul oriental al saloanelor palatului. Expozițiile de artă modernă și contemporană vor aduce tema patrimoniului cultural în actualitate”, conform Agendei „Bicentenar Brukenthal 2017”. Programul cuprinde și o serie de manifestări organizate în parteneriat cu instituții de cultură din Sibiu, între care au fost amintite simpozioane cu invitați din mediul cultural și artistic.