„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Seară culturală în parohia clujeană „Sfânta Treime”
Comunitatea Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime" din Cluj-Napoca a avut parte de o seară culturală, cu ocazia conferinței cu tema „Recitindu-l pe Eminescu" susținută de prodecanul Facultății de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai", prof. univ. dr. Ioana Bican.
Evenimentul a reunit în sala de ședințe a parohiei zeci de tineri și credincioși interesați de viața și opera marelui poet național, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit pe 15 ianuarie, 127 de ani. Din discursul profesoarei Ioana Bican cei prezenți au putut afla detalii legate de scrierile lui Eminescu, aparițiile editoriale de după moartea sa și modul în care societatea percepe opera sa.
„Apariția lui Eminescu în istoria literaturii noastre a fost (...) o problemă. A generat dificultăți de receptare, a ridicat semne foarte mari de întrebare tuturor tipurilor de cititori. Eminescu e o problemă pentru programele universitare, cursurile de la școală, pentru cum se predă, și foarte mulți dintre noi ne ocupăm cu asta, cu predatul și modul de predare al Literaturii Române. Prima articulare foarte bine demonstrată, foarte convingătoare a acestei idei i-o datorăm lui Dumitru Popovici, cel care a făcut parte din viața acestei parohii istorice în care ne aflăm", a afirmat prof. Ioana Bican.
Etapele cele mai importante ale vieții lui Eminescu, reușitele, eșecurile și moștenirea culturală pe care marele poet a lăsat-o poporului român au fost transpuse într-un discurs pe înțelesul celor prezenți. Evenimentul cultural a continuat în curtea bisericii cu discuții și momente de socializare. Astfel de seri culturale au loc lunar în Parohia „Sfânta Treime", cu teme diferite.
Prof. univ. dr. Ioana Bican (Both) predă cursuri de Literatură română, Istoria ideilor literare și Mediere culturală la Departamentul de literatură română și teorie literară din cadrul Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai" (UBB), pe care a absolvit-o în 1986. Este director de studii al masteratului de Studii literare românești; din 2012 este directorul Școlii doctorale de studii lingvistice și literare din UBB. A fost profesor invitat la prestigioase universități europene (Roma, Florența, Zurich), a participat la proiecte de cercetare internaţionale, realizate de UBB în colaborare cu universităţile din Fribourg (Elveția), Roma și Florenţa. A colaborat la proiecte lexicografice de istorie a literaturii europene (apărute la edituri precum Routledge – Londra sau CNRS – Paris), cu studii consacrate scriitorilor români ai sec. 19 și 20. Este autoarea primei cronologii multimediale a literaturii române, realizate în limba română și în limba italiană, în colaborare cu prof. Angela Tarantino de la Universitatea din Florența.
Istorie de 220 de ani la Biserica „Sfânta Treime"
În anul 1788, negustorii Ioan Constantin şi Ienache Mavrodin au înaintat o cerere contelui Adam Teleki, comisarul regal, în care solicitau aprobarea construirii unei biserici ortodoxe în Cluj. În urma unei noi cereri şi a recensământului din februarie 1790, în care au fost identificate 129 de persoane ortodoxe, Cancelaria Aulică din Viena, la recomandarea Guvernului, a aprobat, la 14 februarie 1790, ridicarea bisericii. Biserica a fost ridicată între anii 1795-1796, cu ajutorul românilor din Braşov şi Ţara Românească, iar prima Liturghie a fost săvârşită de către preotul Ilie Fulea la sărbătoarea Naşterii Domnului din anul 1796, când lăcaşul a fost sfinţit.
Biserica „Sfânta Treime" de pe strada Bisericii Ortodoxe are o importanță deosebită pentru Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și pentru credincioșii clujeni, întrucât aici au fost consemnate evenimente importante precum instalarea Episcopului Vasile Moga în anul 1811, iar apoi, după reînființarea Episcopiei Clujului în decembrie 1921, aici a fost instalat Episcopul Nicolae Ivan. În prezent, prin grija parohului Cristian Baciu, aici se organizează diverse activități. În fiecare sâmbătă, au loc atelierele pentru copii, care cuprind activități educative, discuții tematice, pictură pe sticlă, atelier de chitară, lucru manual și jocuri. De asemenea, o dată pe lună se organizează câte o conferință culturală despre personalități care au avut de-a lungul timpului legătură cu această parohie sau cu activitatea culturală și bisericească a orașului Cluj-Napoca. De asemenea, membrii comunității parohiale se gândesc și la cei lipsiți de ajutor pentru care pregătesc mese calde oferite periodic celor sărmani.