„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Seară literară la Sibiu despre poezia închisorilor
Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat luni, 27 noiembrie, o seară literară dedicată poeziei închisorilor. Invitații serii au fost conf. univ. dr. Mirela Ocinic, de la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, și pr. dr. Călin Sămărghițan, de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu.
Manifestarea a avut loc în Sala „Fidelis” a Departamentului de Tineret unde au fost prezenți preoți, studenți și credincioși din Sibiu, dornici să cunoască mai multe despre poezia născută în timpul suferințelor la care au fost supuși intelectualii întemnițați de regimul comunist. Deschiderea manifestării a fost făcută de Alexandru Dădîrlat, de la Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, apoi conf. univ. dr. Mirela Ocinic a vorbit despre specificul acestei poezii și despre personalitățile care au lăsat în urma lor aceste creații unice.
„Când vorbim de poezia închisorilor, nu ne gândim în primul rând la discursul poetic, la o formă poetică desăvârșită, ci ne gândim la funcția ei socială, la capacitatea de a mobiliza sufletul celor cărora li se adresează pentru a trece dincolo de toate dificultățile pe care regimul concentraționar le impune. Este o poezie mai simplă formal, dar o poezie care se adresează sufletului în nevoile lui imediate”, ne-a spus conf. univ. dr. Mirela Ocinic.
Poezie și teologie
De-a lungul serii violonistul Mihai Andrițcu de la Filarmonica de Stat din Sibiu a interpretat câteva opere ale compozitorului Johann Sebastian Bach. De asemenea, publicul prezent a avut posibilitatea să adreseze întrebări celor doi invitați, să recomande poeți și autori mai puțin cunoscuți și să prezinte lucrări poetice compuse în temnițele comuniste de victimele regimului de tristă amintire.
„Cuvintele pe care le cântăm noi în biserică au valoare literară. Nu există expresie care să nu fie o metaforă, iar metafora este originea limbajului care ne duce înspre adevăratele lui semnificații. Ceea ce face Hristos pe Cruce este metafora perfectă, este realitatea pe care El o aduce pentru altă realitate, se face metafora de legătură între oameni și Dumnezeu, dintre fii și Tatăl Ceresc. El face această legătură și aduce o realitate a împăcării, o restaurare a firii umane pe care o readuce în sânul Tatălui. Poezia este importantă pentru teologi, iar valoarea literară a textelor noastre liturgice este extraordinară”, ne-a spus pr. dr. Călin Sămărghițan. Seara literară dedicată poeziei închisorilor a făcut parte din manifestările puse sub egida Zilelor Șaguniene 2017.