„În vremea aceea Iisus era ziua în templu și învăța, iar noaptea, ieșind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor. Și tot poporul venea dis-de-dimineață la El în templu, ca să-L asculte. Iar
Ședința administrativă lunară a preoților din Protopopiatul Cluj II
Preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj II, care slujesc în parohiile din municipiul Cluj-Napoca, s-au întâlnit marți, 15 ianuarie, în cadrul primei ședinței administrative lunare din anul 2019. La această ședință a participat și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Prima ședință din acest an a preoților din Protopopiatul Ortodox Cluj II, formată din parohiile din municipiul Cluj-Napoca a început cu slujba de Te Deum, oficiată în capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca de un sobor de preoți și diaconi.
Cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei le-a adresat preoților prezenți în capela Seminarului un cuvânt duhovnicesc, în care a evidențiat importanța misiunii preoțești și a indicat câteva dintre coordonatele desfășurării acesteia în parohiile din Cluj-Napoca.
Ierarhul a amintit, cu acest prilej, cuvintele Sfântului Apostol Pavel, din „Epistola către galateni”, capitolul 5, versetul 14: „Acest îndemn are un sens direct, pozitiv, pentru noi, pentru viața noastră spirituală și, apoi, pentru credincioșii pe care Dumnezeu ni i-a dat în grijă: «Toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi». În general, noi clericii le vorbim oamenilor despre iubire, numai că tare bine este să nu rămână o teorie cuvântarea despre iubire și să izvorască din toată ființa noastră, adică să o punem în aplicare întâi în mediul nostru preoțesc, să fie o dragoste deosebită a unora față de alții, apoi dragoste față de credincioșii noștri, față de lumea aceasta care are nevoie de dragostea lui Hristos care să îi adune cât de cât pe oameni laolaltă”.
Ședința, prezidată de protopopul Alexandru-Constantin Ciui, a continuat, apoi, în sala „Nicolae Ivan” a Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei, în cadrul căreia părintele Cătălin Pălimaru, directorul Editurii „Renașterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, le-a vorbit preoților prezenți despre semnificația zilei de 15 ianuarie, când este sărbătorită Ziua Națională a Culturii Române, zi în care s-au împlinit 169 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Cu acest prilej, pr. Cătălin Pălimaru a făcut o incursiune în publicistica lui Mihai Eminescu, apoi au avut loc discuții care au pornit de la scrierile, considerate mereu actuale, ale poetului.
În cea de-a doua parte a întrunirii, protopopul Alexandru-Constantin Ciui le-a comunicat preoților din parohiile clujene aspecte de ordin administrativ și pastoral-misionar. De asemenea, au fost anunţate proiectele și evenimentele care se vor desfășura în Protopopiatul Cluj II, în anul 2019, an declarat de către Patriarhia Română ca fiind „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
„Este vorba despre un proiect pe care Protopopiatul Ortodox Cluj II, prin preoții și parohiile din Cluj-Napoca, îl vor desfășura în parteneriat cu câteva parohii din mediul rural, precum și realizarea proiectului dedicat tinerilor «Hristos, sufletul satului meu», proiect care face parte din Concursul Național Catehetic propus de Sectorul Educațional al Patriarhiei Române”, conform protopopului de Cluj II, Alexandru-Constantin Ciui.