„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Ședință cu preoții în Protopopiatul Cluj I, despre activitățile cu tinerii și „Anul Omagial”
La Protopopiatul Cluj I a avut loc o întâlnire cu toți coordonatorii activităților cu tinerii din cadrul cercurilor preoțești ale parohiilor. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre organizarea Concursului Național Catehetic intitulat „Hristos – sufletul satului meu”, organizat în Patriarhia Română, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.
Protopopul Dan Hognogi s-a întâlnit, miercuri, 6 martie, cu toți coordonatorii activităților cu tinerii din cadrul cercurilor preoțești ale parohiilor arondate Protopopiatului Cluj I. Punctul principal de pe ordinea de zi l-a constituit Concursul Național Catehetic intitulat „Hristos – sufletul satului meu”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.
Scopul principal al concursului este redescoperirea valorilor autentice păstrate și promovate de satul românesc, evidențierea frumuseții obiceiurilor, tradițiilor, a portului popular, a unității de credință și de neam, care în acest spațiu s-a păstrat de-a lungul timpului prin preoți, învățători, primari gospodari și, nu în ultimul rând, prin oamenii vrednici. S-a hotărât ca data limită de predare a portofoliului să fie finalul lunii martie.
Pentru a asigura transparența și deopotrivă obiectivitatea, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, a anunțat cu prilejul întâlnirii că va numi o comisie de evaluare a portofoliilor pentru un alt protopopiat, astfel ca să nu fie loc de interpretări în ceea ce privește evaluarea.
Concursul cuprinde trei secțiuni: literară, artistică și multimedia, or regulamentul prevede acoperirea a cel puțin două secțiuni. În cadrul întâlnirii, pr. Dan Hognogi a insistat pe importanța dinamizării activităților cu tinerii: „Copiii trebuie nu doar angrenați, ci și motivați, iar miza nu este în niciun caz câștigarea concursului, ci implicarea unui număr cât mai mare de tineri”. Protopopul Dan Hognogi a încurajat, de asemenea, organizarea de tabere și mini-tabere la nivel de protopopiat care se pot desfășura fie parcursul unei săptămâni, fie a unui weekend.
De asemenea, a fost adusă în discuție și necesitatea voluntariatului, care cunoaște o ascensiune fără precedent în numeroase domenii de activitate și care constituie un subiect din ce în ce mai dezbătut în rândul tinerilor.
„Voluntariatul înseamnă socializare, a-i ajuta pe semenii noștri, a interacționa, a da dovadă de compasiune, înțelegere și dragoste. Voluntariatul este o activitate care trebuie încurajată, sprijinită și practicată în cadrul Bisericii”, a spus părintele Dan Hognogi.
În final, în contextul în care 2019 a fost proclamat „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” în Patriarhia Română, protopopul le-a propus preoților derularea unor activități și programe prin care sunt evidențiate realizări ale unor oameni și personalități ale satului românesc, completate de întâlniri cu fiii satului.
De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre temele catehezelor din perioada Postului Mare, care sunt legate de Canonul Sfântului Andrei Criteanul. O particularitate a perioadei care urmează, potrivit rânduielilor liturgice ale Bisericii Ortodoxe, în prima săptămână din Postul Mare se oficiază slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, citit în patru părți în primele patru zile, în cadrul Pavecerniței Mari, respectiv integral în joia din a cincea săptămână a postului. (Pr. Marius Cristian Focșanu)