„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Şedinţă cu protopopii în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului
În sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul” de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, s-a desfăşurat şedinţa administrativă cu protopopii, prezidată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Au fost supuse atenţiei câteva probleme cu aspect juridic şi economic, fiind dezbătute, spre clarificare, noul cod fiscal privind impozitele şi taxele, precum şi problemele legate de asigurările de sănătate. Sectorul social-filantropic a prezentat implicarea preoţilor în activităţile social-filantropice din parohii şi situaţia la zi a asociaţilor care funcţionează în Eparhie, cu obligaţia de a depune situaţia financiară şi la Centrul Eparhial.
În cadrul şedinţei s-a mai discutat despre taberele pentru tineret care se vor desfăşura în fiecare protopopiat, concursul „Biserica şi Şcoala în Sufletul meu”, evidenţa actualizată a ONG-urilor pentru tineret, cultură şi cu caracter social-filantropic, desemnarea coordonatorilor pentru catehizare în protopopiate şi selecţia tinerilor care vor participa la Congresul Tinerilor Ortodocşi de la Bucureşti, din 1-4 septembrie 2016. De asemenea, s-a stabilit ca în cadrul Conferinţelor preoţeşti – sesiunea de primăvară – să fie prezentat referatul cu titlul: „Perspectivele educaţiei religioase în societatea românească”.
În plan administrativ s-a stabilit modul de întrajutorare a parohiilor sărace prin implicarea parohiilor mari, la nivelul fiecărui protopopiat. Sub aspect cultural s-a prezentat situaţia tipăririi monografiilor – album pe protopopiate - până în prezent fiind tipărite trei volume şi s-au precizat sarcinile fiecărui protopopiat în vederea finalizării celorlalte cinci monografii – album. Ca o completare la aceste monografii-album se va edita şi un album în care vor fi consemnate evenimentele majore desfăşurate la Catedrala Episcopală, de la începuturile construirii ei şi până în prezent, iar revista „Ortodoxia maramureşeană” va apărea în editura eparhială într-un format nou.
În ceea ce priveşte sectorul Patrimoniu Sacru şi Pictură bisericească a fost prezentat stadiul pregătirii muzeului eparhial care ar putea fi inaugurat în preajma praznicului Rusaliilor. De asemenea, s-a discutat despre colaborarea cu Centrele ISU din teritoriu, pentru protejarea monumentelor istorice, fiind amintită şi recomandarea Sfântului Sinod privind săvârşirea slujbei de Înviere în afara spaţiului eclezial. În încheiere, Corpul de inspecţie şi control a prezentat câteva cazuri de abatere de la disciplina bisericească şi procesele verbale de verificare la zi a parohiilor, conform biroului de presă al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.