„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Ședința de constituire a Adunării Eparhiale la Cluj-Napoca
În Sala „Nicolae Ivan” a Centrului eparhial din Cluj-Napoca s-a desfășurat sâmbătă, 19 mai, sub președinția Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ședința de constituire a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pentru perioada 2018-2022.
Lucrările ședinței de constituire au fost precedate de o slujbă de Te-Deum, oficiată în capela Seminarului Teologic Ortodox de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au asistat, alături de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, membrii Adunării Eparhiale și preoții consilieri din cadrul Centrului Eparhial.
A urmat, în sala festivă „Nicolae Ivan”, ședința de constituire a Adunării Eparhiale. IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța Bisericii care este „trupul Domnului nostru Iisus Hristos”: „Biserica, pentru lumea întreagă are un rost deosebit (…) Regretatul Arhiepiscop Justinian a scris un cuvânt în care sublinia rolul mare pe care l-a avut Biserica în Transilvania în vremuri grele și pe care îl are și astăzi: «Secole îndelungate, când noi, românii transilvăneni n-aveam nici voievozi, nici dascăli, nici nobili, Biserica și preotul ne-a fost de toate: și îndrumător, și părinte, și învățător și mângâietor, niciodată nu ne-a părăsit. S-a născut dintre noi, a crescut și a trăit cu noi, a gustat împreună cu noi bucuriile și necazurile»”. De asemenea, ierarhul a vorbit despre Centenarul Unirii Mari și a îndemnat la unitate între români și întărirea legăturii cu Biserica, cea mai importantă instituție divino-umană: „De aceea noi, cei ce ne-am adunat astăzi să constituim Adunarea Eparhială pentru următorii patru ani, realizăm cât de importantă este Biserica, și Biserica locală o constituim noi, cei ce viețuim în cele două județe, județul Cluj și județul Bistrița-Năsăud, iar organismul deliberativ al Arhiepiscopiei este Adunarea Eparhială”.
Au fost verificate și validate mandatele celor 10 clerici și 20 de mireni aleși de cele 10 circumscripții electorale bisericești, constituite la nivelul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. După validarea celor 30 de mandate, membrii Adunării Eparhiale au fost repartizați pe comisii. De asemenea, au fost desemnați reprezentanții Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului în Adunarea Națională Bisericească.
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului are în componență 30 de membri, 10 preoți și 20 mireni din județele Cluj și Bistrița-Năsăud. Adunarea este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.