„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Şedinţă la centrul eparhial din Cluj-Napoca
La Cluj-Napoca a avut loc şedinţa permanenţei consiliului eparhial cu participarea protopopilor, prezidată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Au fost abordate probleme administrative, economice, culturale și misionare ale parohiilor.
La şedinţa permanenţei consiliului eparhial cu participarea protopopilor, desfăşurată la Centrul eparhial, au fost abordate probleme administrative, economice, culturale și misionare ale parohiilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. S-a discutat şi despre conduita misionară și pastorală adecvată pe care preoții trebuie să o aibă în parohiilor lor, respectarea programului liturgic, implicarea în acțiunile de cateheză și în activitățile cu tinerii.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a atras atenţia că rutina în misiunea unui preot este de nedorit, mai ales că slujitorii altarelor au o responsabilitate în a-i însufleți pe alții. „Sunt momente în care cu toții suntem încercați de această stare de spirit. Ne simțim ca niște tăciuni care s-au stins. Sfântul Pavel spune că important în acest caz este ca Duhul să nu-l stingem (cf. 1 Tes 5, 19). Este valabil mai ales în cazul nostru, al preoților, pentru că noi trebuie să-i aprindem pe alții”. Ierarhul a arătat că „unul dintre lucrurile cele mai importante este să avem o relație strânsă cu duhovnicul nostru și să ne ușurăm, la vreme potrivită, sufletul, adică să menținem legătura cu Cerul, pentru că păcatul este un paravan, care ne frânge aripile sufletești și ne face neputincioși în lupta cu răul”.
Un aspect important a fost și cel legat de relația cu Școala, preoții fiind sfătuiți să colaboreze mai mult cu profesorii de religie și elevii. Potrivit părintelui Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei, „una din hotărârile care au fost luate în urma ședinței a fost aceea de a fi reluate discuțiile și întâlnirile periodice de lucru dintre preoți și profesorii de religie, mai ales că și unii și alții sunt angajați în misiunea Bisericii și pot să sprijine foarte mult prezența Bisericii în Școli și educația religioasă a copiilor”. Astfel, s-a decis alcătuirea unui comitet de lucru pentru a selecta și a alcătui o culegere de imne și cântări adecvate tinerilor, care să fie în acord cu învățătura de credință ortodoxă. Comitetul din care vor face parte muzicologi, compozitori de la Conservatorul din Cluj, profesori și specialiști în activitățile cu tinerii, se va reuni în luna octombrie.