„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Ședința preoților din Protopopiatul Cluj I
Pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, și prof. dr. Ioan Bolovan, prorectorul aceleiași instituții și membru corespondent al Academiei Române, au participat ca invitați la ședința preoților din cadrul Protopopiatului Cluj I, care a avut loc joi, 11 aprilie, în Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca.
Întâlnirea a început cu slujba Te-Deum, oficiată de preoții Cercului Preoțesc Sânnicoară, apoi, protopopul Dan Hognogi a mulțumit invitaților pentru prezența la întâlnirea preoților clujeni.
Prof. dr. Ioan Bolovan a ținut o prelegere pe tema „Satul în poezia lui Octavian Goga”, în contextul „Anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari”, raportându-se la volumul „Poezii” apărut în anul 1905, la Budapesta și pe care Academia Română, al cărei membru va deveni Goga în anul 1920, l-a premiat în 1906.
Ioan Bolovan a remarcat, plecând de la poezia „Plugarii”, crezul și militantismul manifestat de Octavian Goga, în accepțiunea căruia afirmarea idealului unității naționale n-ar fi fost posibilă fără implicarea „celor mulți”, adică a țăranilor: „Goga arată în poezia sa că țărănimea, analfabetă cum era, a avut înțelepciunea de a nu răzbuna vremile trecute. Cu alte cuvinte, românii nu s-au răzbunat pe istorie, pentru ceea ce au suferit”.
Ioan Bolovan a mai menționat că „istoria Transilvaniei este o istorie a țăranilor și a preoților”, care erau „apostolii națiunii”, iar Octavian Goga a surprins în poezia sa portrete de dascăli și dăscălițe: „Este vorba de dascălul militant, opus celui ascultător și supus, pe care îl întâlnim în opera lui Liviu Rebreanu, întruchipat de învățătorul Herdelea”.
Pr. prof. dr. Ioan Chirilă a prezentat trei volume despre istoria Transilvaniei, semnate de prof. dr. Ioan Bolovan: „Primul Război Mondial și realitățile demografice din Transilvania”, „Ispititoarea Transilvanie” scrisă împreună cu Sorina Paula Bolovan și „Istoria Transilvaniei”, scrisă în colaborare cu prof. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” și președintele Academiei Române.
Referindu-se la „Istoria Transilvaniei”, pr. Ioan Chirilă a spus că este „un foarte reușit tratat de istorie realizat după toate rigorile istoriografiei actuale. O lecție amplă pentru generații care nu trebuie să desconsidere trecutul, dar nu trebuie să rămână ancorat în acesta, ci să caute să-și construiască un viitor orientat spre veșnicie”. (Pr. Cristian Marius Focșanu)