„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Ședința preoților din Protopopiatul Cluj II
Preoții din Protopopiatul Cluj II s-au reunit marți, 12 martie, în ședința administrativă lunară. Între subiectele abordate s-a aflat proiectul „Din suflet pentru satul românesc”, inițiat de Protopopiatul Cluj II, care are loc în cadrul „Anului omagial al satului românesc” în Patriarhia Română.
Întrunirea prezidată de protopopul Alexandru-Constantin Ciui, a început în Paraclisul Seminarului Teologic, cu slujba de Te Deum și a continuat în Sala „Episcop Nicolae Ivan” de la Centrul Eparhial. În cadrul ședinței au fost discutate mai multe aspecte ale misiunii preoțești din metropola Transilvaniei, atât din sectorul administrativ cât și din cele cultural și misionar.
Invitatul preoților clujeni a fost părintele Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. În prima parte a întâlnirii, invitatul le-a vorbit preoților despre rânduielile specifice perioadei liturgice a Postului Mare, evidențiind importanța lor din punct de vedere duhovnicesc și pastoral-misionar. În acest context, protopopul Alexandru-Constantin Ciui a adresat părintelui eclesiarh și tuturor slujitorilor Catedralei mulțumiri și aprecieri pentru misiunea pe care o desfășoară.
În cea de-a doua parte, a fost prezentat preoților proiectul „Din suflet pentru satul românesc”, inițiat de Protopopiatul Cluj II, care are loc în cadrul „Anului omagial al satului românesc” în Patriarhia Română. Întrucât profilul parohiilor din protopopiat este exclusiv urban, proiectul se va desfășura în parteneriat cu parohii din mediul rural din cele două județe ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Proiectul își propune să contribuie la redescoperirea valorilor promovate și păstrate în satul românesc precum credința ortodoxă, tradițiile, portul popular, arta bisericească și alte rânduieli specifice satului.
Activitățile principale vor fi slujirea Sfintei Liturghii cu participarea preoților și a credincioșilor din parohiile partenere și a unui schimb de experiențe între preoți și credincioși; implicarea în soluționarea unor cazuri sociale identificate în comunitățile rurale; organizarea unor excursii pentru copiii proveniți din familii fără posibilități materiale din comunitățile rurale; pelerinaje organizate pentru persoanele vârstnice din parohiile rurale; organizarea unor activități de tineret în parohiile partenere; înzestrarea bisericilor din mediul rural cu veșminte, vase și obiecte liturgice.
În cadrul ședinței s-a mai discutat despre misiunea preoțească din timpul Postului Mare. Astfel, protopopul de Cluj II i-a îndemnat pe preoți la respectarea programului liturgic potrivit rânduielilor specifice acestei perioade, precum săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite în zilele din timpul săptămânii, dar și a celorlalte slujbe.
De asemenea, a fost prezentat preoților și proiectul catehetic propus de biroul de catehizare din cadrul Arhiepiscopiei, intitulat „De ce plâng sfinții?”, în cuprinsul căruia se regăsesc cateheze la Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Catehezele vor fi susținute în toate bisericile din Cluj-Napoca în duminicile din acest post, după slujbele de seară.
De asemenea, în cadrul ședinței s-a mai discutat despre activități care se vor organiza la nivel parohial în perioada următoare precum colectei pentru Fondul Central Misionar și participarea preoților și a credincioșilor clujeni la „Marșul pentru Viață”, eveniment care va avea loc în data de 23 martie a acestui an, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.