„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Ședințe ale preoților din protopopiatele Cluj I, Cluj II și Bistrița
Preoții din cadrul protopopiatelor Cluj I, Cluj II și Bistrița au participat la ședințele lunare de lucru. În cadrul acestora au fost discutate probleme de pastorație și chestiuni administrative.
Preoții din Protopopiatul Cluj I s-au întrunit în ședință lunară, joi, 13 septembrie, în Parohia Baciu. După Sfânta Liturghie, protopopul Dan Hognogi a transmis parohului Dumitru Boca și părintelui slujitor Florin-Cătălin Ghiț, binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și i-a felicitat pentru activitatea catehetică și misionară pe care o desfășoară, apoi a felicitat corul Parohiei Baciu, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.
Prof. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cercetător științific la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, a susținut prelegerea „Biserică și națiune în procesul făuririi României Mari (1848-1918)”, în care a arătat că „trebuie să ne amintim de rolul pe care l-a avut Biserica în momentul Marii Uniri și, mai ales, în vremea premergătoare acesteia”. Invitatul a arătat că Biserica a fost necontenit alături de popor, a fost un element fundamental de unitate, fapt care este reliefat de „Adunările din 1848 de la Blaj și 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia – punctele centrale ale Revoluției și Unirii” și a subliniat „importanța și necesitatea unității de limbă, neam și de credință, care este puternic amenințată atât din afară, cât și din interior. Această unitate nu poate fi păstrată și întărită fără ajutorul și lucrarea lui Dumnezeu. De aceea, ca îndemn, atât pentru preoți, cât și pentru credincioși, să ne rugăm pentru națiunea aceasta atât de oprimată în trecut și atât de expusă în prezent, pentru a putea merge mai departe cu demnitate”.
Protopopul Dan Hognogi a mulțumit prof. dr. Ioan Bolovan, iar parohul Dumitru Boca i-a dăruit invitatului o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, pictată în centrul de pictură din Parohia Ortodoxă Baciu. Au fost discutate apoi probleme administrative, despre Referendumul pentru Familie și au fost aduse mulțumiri preoților și credincioșilor care s-au implicat în ajutorarea Parohiei Făureni, Protopopiatul Cluj I, al cărei locaș de cult a fost mistuit de flăcări, la începutul lunii martie.
Ședința din Protopopiatul Cluj II
Preoții din Protopopiatul Cluj II s-au reunit marți, 11 septembrie, la ședința administrativă. După Te Deum-ul din capela „Sfinții Trei Ierarhi” a Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, săvârșit de pr. Vasile Bancoș, pr. Petru Ioan Ilea și pr. Dorin Ielciu, alături de preoți din protopopiat, ședința a început în Sala „Nicolae Ivan” cu prezentarea unei lucrări despre Marea Unire, susținută de fostul primar Gheorghe Funar. Reprezentanții Coaliției pentru Familie și cei ai campaniei „40 de zile pentru Viață” au prezentat informații despre Referendumul pentru definirea constituțională a căsătoriei între un bărbat și o femeie, stabilit pentru 7 octombrie și despre campania de toamnă „40 de zile pentru Viață” împotriva avortului, care va avea loc în Cluj-Napoca între 26 septembrie – 4 noiembrie. Protopopul Alexandru Ciui a făcut precizări referitoare la Întâlnirea Tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, desfășurată la Zalău, și la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși desfășurată recent la Sibiu. De asemenea, a apreciat activitățile desfășurate în parohiile clujene cu copiii și cu tinerii, evidențiind programele catehetice și școlile de vară, taberele și pelerinajele organizate pentru copiii și tinerii din parohii. Protopopul a mulțumit preoților pentru sumele colectate în parohii și biserici pentru ajutorarea celor care au suferit în urma incendiilor din Grecia.
Ședință la Bistrița-Năsăud
Ședința preoților din Protopopiatul Bistrița a avut loc joi, 13 septembrie, și a fost prezidată de protopopul Alexandru Vidican. S-a discutat despre intensificarea misiunii preotului în comunitate, iar preoții au fost îndemnați să se implice în dezvoltarea spirituală a tinerilor prin activități extrașcolare, cum ar fi pelerinaje la mănăstiri. Le-a fost prezentat preoților programul „Pro familia” de către președintele Asociației, Marius Chiuzan, care a vorbit și despre Referendumul pentru Familie din 7 octombrie. La final, protopopul Alexandru Vidican i-a îndemnat pe preoți să viziteze periodic școlile din zona parohiilor unde slujesc.