„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Ședințe și adunări eparhiale la Alba Iulia și Deva
La Centrul cultural-misionar din cadrul Schitului „Sfântul Lazăr” din Alba Iulia, a avut loc joi, 26 ianuarie, reuniunea anuală a Consiliului și a Adunării Eparhiale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. De asemenea, în sala de ședințe a Centrului eparhial din Deva, s-au desfășurat joi, 26 ianuarie, lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Devei și Hunedoarei.
La Alba Iulia, întâlnirea a început cu şedinţa Consiliului eparhial, apoi a continuat cu întrunirea membrilor Adunării eparhiale pe comisii. Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa membrilor Adunării Eparhiale și a invitaţilor, a oficiat slujba de Te-Deum. Lucrările au fost deschise de către ierarh, care a subliniat importanţa fiecărui membru a acestei Adunări, ca „celulă a corpului eclesial al Bisericii neamului nostru”. Întâlnirea a continuat cu prezentarea rapoartelor celor patru sectoare ale eparhiei: administrativ-bisericesc, economic, cultural şi social-misionar.
Astfel, părintele Eugen Moldovan, consilier administrativ-bisericesc, a prezentat activitatea pe plan pastoral-misionar, administrativ și cultic în anul care a trecut, precum și itinerariul pastoral al ierarhului. De asemenea, a evocat tematica Anului omagial şi Anului comemorativ - 2016 şi evenimentele desfăşurate în judeţele Alba şi Mureş; a prezentat situaţia parohiilor și a mănăstirilor, a hirotoniilor, a hirotesiilor, acordarea de ranguri și tunderile în monahism.
Consilierul economic, arhidiaconul Rafael Orzeiu, a prezentat dinamica fondurilor eparhiale, contribuţiile din partea instituţiilor statului, a trecut în revistă situaţia lucrărilor la noul complex de clădiri de la Schitul „Sfântul Lazăr” și de la campusul Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, a prezentat situația verificărilor financiare și de gestiune la parohii, situaţia tipăriturilor și a pelerinajelor. În paralel, a fost prezentat capitolul legat de cheltuielile Arhiepiscopiei în anul precedent, precum și nivelul donaţiilor și al ajutoarelor financiare acordate de Arhiepiscopia Alba Iuliei în anul 2016.
Activitatea sectorului cultural al eparhiei a fost prezentată de părintele Oliviu Botoi, consilier cultural. A fost descrisă situaţia învățământului religios, activitatea Seminarului Teologic Ortodox, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și a Școlii Doctorale, a Bibliotecii eparhiale, a Editurii și a Radio-ului „Reîntregirea”, misiunea cu tinerii și activitatea catehetică. Un capitol important al raportului a fost rezervat patrimoniului cultural-bisericesc de la Centrul eparhial. În încheiere, au fost amintite activitățile culturale și proiectele pentru anul în curs.
Părintele consilier Nicolae-Calin Ignat, coordonatorul sectorului social-misionar, a subliniat faptul că în anul 2016 a fost continuată misiunea socială în cuprinsul eparhiei și a prezentat, apoi, structura organizatorică actuală a sectorului social-misionar, implicarea eparhiei în ajutorarea semenilor, situația veniturilor și a cheltuielilor, precum și cele mai importante activități din anul trecut.
La final, IPS Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt de apreciere pentru acţiunile desfășurate pe parcursul anului trecut, felicitându-i pe toţi cei care s-au implicat în bunul mers al Bisericii străbune, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Adunare eparhială la Deva
În sala de ședințe a Centrului eparhial, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a prezidat, jos, 26 ianuarie, lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Devei și Hunedoarei.
În deschiderea ședinței, PS Episcop Gurie a mulțumit tuturor celor care, în anul precedent, s-au implicat în buna desfășurare a activităților din cadrul Episcopiei, „cu nădejdea ca și în anul acesta, lucrătorii și colaboratorii Centrului eparhial să fie la fel de bine angrenați în slujirea lui Dumnezeu și a credincioșilor hunedoreni”. În continuare, au fost prezentate în plenul Adunării Eparhiale rapoartele de activitate specifice fiecărui sector din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, prin care s-a reușit o prezentare a întregii activități a eparhiei în anul 2016, la care s-au adăugat planurile și propunerile pentru o intensificare a activităților acesteia în anul 2017. La lucrările Adunării Eparhiale au participat părinții protopopi, preoți din cuprinsul eparhiei, oficialități locale și județene și personalități culturale din cuprinsul județului Hunedoara, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.