„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Seminar de comunicare și pastorație la Mediaș
Protopopiatul Mediaș, județul Sibiu, a găzduit marți, 4 decembrie, Seminarul „Comunicare interpersonală și intrapersonală”, susținut de pr. Ciprian Bâlbă, doctor în Teologie, licențiat și doctorand în Psihologie, cu activitate pastorală și de psihoterapie, paroh la Toderița, județul Brașov.
Seminarul de la Mediaș a fost ultima activitate din programul Zilelor Șaguniene 2018. La seminarul susținut de părintele Ciprian Bâlbă au participat consilierul cultural din cadrul
Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, preoți, profesori, medici, polițiști și oaspeți veniți să asculte prelegerea invitatului și să dezbată modalitățile de comunicare cu tinerii din comunități pentru ca aceștia să fie implicați în viața bisericească și comunitară.
În deschiderea evenimentului, protopopul Ovidiu Găban le-a mulțumit atât invitaților cât și participanților pentru interesul arătat față de o asemenea temă de dezbatere, dar și pentru faptul că Zilele Șaguniene 2018 se închid în cetatea Mediașului.
„Suntem din nou onorați că cel care este un motor de punere în pagină și în mișcare a Zilelor Șaguniene, părintele consilier Emanuel Tăvală, a găsit de cuviință ca și Protopopiatul Mediaș să găzduiască una dintre aceste zile. Este o onoare deoarece, în anul mântuirii 2018, an cu o importanță și o greutate aparte pentru poporul român, an Centenar, și în acest sediu protopopesc s-a încorporat o zi de cultură. Și nu este puțin lucru, pentru că au fost trei cetăți alese pentru aceste Zile Șaguniene: Sibiu, Viena și Mediaș”, a spus pr. Ovidiu Găban.
La rândul său, pr. Emanuel Tăvală a mulțumit gazdelor pentru primirea făcută și pentru organizarea acestui seminar cu o temă importantă pentru Biserică și societate.
„Ne dorim să interacționăm cu dumneavoastră pentru a ne explica și a ne învăța cum vedeți din perspectiva fiecăruia această comunicare interpersonală și intrapersonală. Pentru aceasta noi am apelat la bunăvoința părintelui Ciprian Bâlbă, specializat, pe lângă doctoratul în Teologie, și în Psihologie, pregătind acum un doctorat în această disciplină”, a spus părintele Emanuel Tăvală.
Prezentarea părintelui Ciprian Bâlbă a cuprins numeroase aspecte legate de comunicarea intrapersonală și comunicarea interpersonală. Fiecare idee susținută de prezentator a fost însoțită de exemple din viața cotidiană, astfel încât cei prezenți să înțeleagă mai bine conceptele și teoriile aduse în discuție de invitat.
„Cine comunică serios cu el însuși, comunică bine și cu tinerii sau cu adulții. Dacă eu comunic bine cu mine însumi și știu cum funcționez, știu ce este acolo, voi comunica bine și cu tinerii, fie că este vorba de copilul meu, sau de colegul meu sau de oricine altcineva. Gândiți-vă la un om și găsiți-i două calități și două defecte, pentru că toți avem și calități și defecte. Gândiți-vă că ceea ce îmi place la celălalt sau ceea ce nu-mi place la celălalt este în mine. Dacă nu este în mine, a fost cândva, și acum mă consider mare și tare că nu mai fac acel păcat, dar l-am făcut cândva. Iar dacă nu l-am făcut vreodată, atâta timp cât mai sunt sub lumina zilei pot oricând greși”, a spus pr. Ciprian Bâlbă.
În ultima parte a seminarului, cei prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări legate de tema discuției și de cele prezentate, să aducă anumite completări sau comentarii, cu exemple concrete din activitatea didactică sau de pastorație.