„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Seminar de formare pentru preoți în Arhiepiscopia Sibiului
La Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a avut loc în perioada 6 - 8 iunie seminarul de formare continuă „Pastoraţia persoanelor
dependente”.
La întâlnirea organizată de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul educaţional de formare continuă şi misiune, au participat 15 preoți din judeţele Sibiu şi Braşov. Au participat, ca invitaţi, părintele Iulian Negru, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor şi coordonator de programe anti-drog şi anti-dependenţă la nivelul Patriarhiei Române şi psiholog Crina Lupea din Sibiu, specialist în psihoterapia persoanelor dependente.
Tematica seminarului a subliniat actualitatea pe care o au problemele legate de dependenţă, atât în comunităţile urbane, cât şi în cele rurale. În context actual, diversificarea spectrului adicţiilor, favorizată de dezvoltarea excesivă a societăţii de consum, necesită o abordare pastorală specială, centrată pe cunoaşterea atentă a mecanismelor dependenţei. Alcoolismul, dependenţa de fumat, dependenţa de droguri, de pornografie, precum şi cea de tehnologie, internet sau muncă, au fost aduse în discuţie, fiecare cu specificul ei, dar şi cu aspectele comune.
Rolul duhovnicului
Pe parcursul celor trei zile, participanţii clerici au făcut referire la situaţii concrete întâlnite în comunităţile bisericeşti pe care le păstoresc. Ca urmare a discuţiilor şi a implicării referenţilor, s-au putut creiona câteva direcţii de abordare pastoral-spirituală şi terapeutică, pentru a se putea inverveni cât mai bine în sprijinul persoanelor dependente.
Un loc special în cadrul prezentării și discuțiilor l-a avut situația persoanelor co-dependente. De cele mai multe ori în co-dependență se găsesc membrii familiei persoanelor dependente, iar această stare implică suferință și sentimentul de vinovăție pe care co-dependenții îl au în raport cu situația dificilă din familie.
Persoanele afectate de co-dependență au un foarte scăzut nivel de respect de sine, fiind de multe ori siguri că fericirea lui depinde de persoana față de care este co-dependent. De asemenea, aceste persoane au un sentiment excesiv de responsabilitate față de ceilalți, fiind confruntate profund cu negare și reprimare de sine. Ele încearcă de multe ori să schimbe lucruri pe care nu le pot schimba, având, în general, o viață orientată către extreme. A fost, de asemenea, subliniată importanța duhovnicului în demersul de vindecare a persoanelor dependente și rolul său de părinte spiritual pentru persoanele afectate de acest tip de probleme. Însă, în acest demers duhovnicul trebuie să înțeleagă foarte bine mecanismul adicției, rănile pe care aceasta le provoacă trupului și sufletului, precum și implicațiile sociale pe care starea de dependență le presupune.
Seria seminariilor de formare continuă organizate de Arhiepiscopia Sibiului va continua cu întâlnirile tematice „Pastoraţia copiilor şi tinerilor” (3-5 iulie), un seminar de „Proiecte de economie socială în parohie” (17-19 iulie) şi o întâlnire cu tema „Comunicare media” (11-13 septembrie).