„În vremea aceea Iisus era ziua în templu și învăța, iar noaptea, ieșind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor. Și tot poporul venea dis-de-dimineață la El în templu, ca să-L asculte. Iar
Seminarul Internațional de Medicină și Teologie de la Bistriţa
Seminarul de Medicină și Teologie, ediția a XVII-a de la Bistrița, a avut în acest an tema „Tehno-științele și provocările lumii contemporane” și s-a desfășurat pe 14 și 15 mai, la Saloanele Hotelului Metropolis.
Comunicările din cadrul seminarului au fost prezentate în cadrul mai multor secțiuni: Artă Sacră - tema „Actul Marii Uniri în arta bisericească și laică”; Artă Sacra – tema „Mesajul artistului contemporan - portstindardul universal al spiritului național românesc”; Istorie - „Premisele Marii Uniri”; „Profilul psihologic al Generației Z”; „Știință și credință în postmodernism”; „Probleme bioetice în serviciile de urgență”; „Medicina personalizată și limitele protocoalelor terapeutice”; „Tehno-științele și provocările lumii contemporane”.
La manifestare a participat, alături de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cercetători, medici, cadre didactice, muzeografi ș.a., de la diverse instituții din țară. Evenimentul a fost organizat de prof. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean din Bistriţa şi cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene.
În a doua zi a Seminarului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit un cuvânt de învățătură referitor la tema generală din acest an a Seminarului, „Tehno-științele și provocările lumii contemporane”. Ierarhul a vorbit despre apropierea dintre religie şi cultură, precum şi de cea dintre religie şi ştiinţă.
„Nu numai între cult şi cultură există o strânsă legătură, ci şi între religie şi ştiinţă. Lucian Blaga, în cartea de aforisme «Pietre pentru templul meu», spune: «Stau pe vârf de munte noaptea şi scrutez zările, în depărtare văd contururi de sate şi de oraşe. Nu le văd limpede, dar le văd. Aprind un muc de lumânare, dintr-o dată văd clar copacii la doi paşi dar mai departe nimic». Ştiinţele exacte aprind mucul de lumânare, mai departe vedem cu ajutorul credinţei, cu ajutorul religiei”.
Printre participanţii la Seminar, care au susţinut comunicări s-au aflat pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. dr. Ștefan Florian, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, Vasile Astărăstoae de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iași, pr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, arhim. Benedict Vesa de la Facultatea de Teologie clujeană, Pavel Chirilă de la Fundația „Sfânta Irina”, Bucureşti.
În cadrul manifestării au fost vernisate două expoziții de icoane pictate de Claudia-Cosmina Trif și Marcel Muntean, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la final, corul bărbătesc din Finteușul Mare a susținut un concert.