„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Serbare la Centrul Educaţional de Zi din Alba Iulia
Copiii care frecventează Centrul Educaţional de Zi „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia au pregătit un program de cântece şi poezii pentru mame, bunici şi surori, sub genericul „Împreună cu mama”. Activitatea a început cu câteva gânduri şi urări adresate mămicilor cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Centrul funcţionează în baza unui parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia şi oferă ocrotire şi sprijin pentru 25 de copii din municipiu aflaţi în risc de abandon şcolar.
Evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Femeii a continuat cu un program artistic în cadrul căruia copiii au recitat versuri dedicate mamei şi primăverii şi au interpretat cântece. La final, cei mici le-au oferit mămicilor felicitări personalizate şi obiecte „hand made” cu teme specifice de primăvară.
Centrul Educaţional „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia funcţionează în baza unui parteneriat dintre Primăria municipiului Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, şi oferă ocrotire şi sprijin pentru 25 de copii din municipiu aflaţi în risc de abandon şcolar. Principalul obiectiv al acestui centru este prevenirea abandonului şcolar şi creşterea performanţelor şcolare pentru copii care se află în situaţii de risc de abandon şi eşec şcolar, care provin din diferite medii sociale, din categorii de grupuri vulnerabile. Astfel, copiii beneficiază de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să-şi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază în centre şi de activităţi de dezvoltare personală pentru formarea personalităţii copilului, dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.
În judeţele Alba şi Mureş care formează Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, sute de copii sunt sprijiniţi să îşi continue studiile şi să nu abandoneze şcoala în cadrul unei reţele de centre de prevenire a abandonului şcolar. Reţeaua de prevenire a abandonului şcolar este cea mai mare din România şi este un amplu parteneriat între Biserică şi administraţia judeţeană sau locală, fiind susţinută şi de Fundaţiile FAER Reghin şi HEKS România, care oferă sprijin financiar în cadrul unui proiect cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, conform comunicatului transmis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba.