„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Serbările naţionale de la Ţebea, în cinstea lui Avram Iancu
Sărbătoarea Naţională de la Ţebea, cu ocazia comemorării a 144 de ani de la moartea lui Avram Iancu, are loc duminică, 11 septembrie. Cu acest prilej vor avea loc mai multe evenimente religioase, militare şi culturale. Sărbătoarea de la Ţebea este precedată de cea de-a şasea ediţie a Marşului „Avram Iancu” care a început din satul Vidra, judeţul Alba, şi pe parcursul căruia, participanţii străbat pe jos cei aproape 100 de kilometri care despart satul Vidra de cimitirul de la Ţebea, unde este înmormântat Avram Iancu.
La manifestarea din acest an, când se comemorează 144 de ani de la trecerea la cele veşnice a Crăişorului Munţilor, sunt aşteptate să participe oficialităţi, reprezentanţi ai autorităţilor de stat, judeţene şi locale, alături de numeroşi credincioşi din zonă. Nu vor lipsi şi localnicii din Protopopiatul Brad care îi poartă un mare respect lui Avram Iancu şi participă cu entuziasm la manifestările organizate în cinstea acestuia. Biserica îl pomeneşte în nume personal pe Avram Iancu, alături de moţii căzuţi la datorie împreună cu el. La evocarea lui Avram Iancu de la Ţebea, participă an de an credincioşi din Apuseni, de la Arad, de la Abrud, din toate localităţile pe unde a trecut Avram Iancu. De asemenea, distanţa de o sută de kilometri dintre Vidra de Sus, locul unde s-a născut Crăişorul Munţilor, şi Ţebea, unde se află mormântul acestuia, este străbătută pe jos, şi în acest an, în cadrul „Marşului Avram Iancu”. Memoria lui Avram Iancu este păstrată şi la Brad, unde a participat la deschiderea Colegiului, din anul 1869, alături de Mitropolitul Andrei Şaguna, şi de alte personalităţi.
Avram Iancu a fost înmormântat, pe 13 septembrie, lângă Gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe din Ţebea, după dorinţa lui. La acest eveniment au fost prezenţi, la acea dată, mii de moţi. Conform istoricilor, ceremonialul a început, în 13 septembrie, în Baia de Criş, apoi convoiul de oameni, care se întindea pe mai mult de doi kilometri, a pornit spre Ţebea. Pe tot parcursul drumului s-a cântat „Marşul lui Iancu“ şi „Deşteaptă-te, române!“. La slujba de înmormântare au participat zeci de preoţi.
A VI-a ediţie a Marşului „Avram Iancu”
Cea de-a şasea ediţie a Marşului naţional „Avram Iancu” a început marţi, 6 septembrie, din satul Vidra, judeţul Alba, de la casa în care s-a născut eroul moţilor din Munţii Apuseni, manifestarea fiind organizată, pentru al şaselea an consecutiv, de poetul Laurian Stănchescu. Acesta a afirmat luni, la Deva, că participanţii la marş vor străbate, pe jos, cei aproape 100 de kilometri care despart satul Vidra de cimitirul de la Ţebea, locul în care este înmormântat Avram Iancu.
„Avram Iancu nu este doar un simbol de moment, este un simbol al istoriei şi culturii naţionale”, a spus poetul Laurian Stănchescu, conform Agerpres. Marşul a fost precedat luni seara de un moment de comemorare la casa lui Avram Iancu, din Vidra, după care marţi dimineaţa, participanţii ai pornit spre Ţebea, urmând să treacă prin mai multe localităţi cum ar fi Câmpeni, Abrud, Mihăileni, Crişcior sau Brad. Participanţii şi-au propus să ajungă la Ţebea sâmbătă seara, în ajunul Serbărilor Naţionale organizate în cinstea lui Avram Iancu. Între cei care iau parte la marş se numără oameni de cultură, reprezentanţi din diaspora românească, alături de oameni ai locurilor. „La acest marş vin oameni cu lumânări aprinse, vin patrioţi români, vin primari. La fiecare biserică se va face slujbă pentru sufletul lui Avram Iancu”, a precizat Laurian Stănchescu, conform Agerpres. Marşul naţional „Avram Iancu” precedă Serbările Naţionale de la Ţebea, organizate anual în memoria eroului moţilor, în cea de-a doua duminică din septembrie.
Serbările naţionale de la Ţebea
Duminică, la Complexul Istoric din localitatea Ţebea, comuna Baia de Criş, va avea loc comemorarea a 144 de ani de la moartea lui Avram Iancu, cel supranumit „Crăişorul Munţilor”. Manifestările vor debuta Sfânta Liturghie, urmată de ceremonia depunerii de coroane şi slujba religioasă de pomenire. Cu această ocazie va avea loc o evocare istorică, vor fi transmise mesajele autorităţilor, apoi cei prezenţi vor putea admira momentul defilării gărzii de onoare.
De la ora 14:30 se va desfăşura spectacolul folcloric la care participă Mariana Deac, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriş, Mariana Anghel, Matilda Pascal Cojocărița, Mirela Mănescu, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Gheorghe Roșoga, Cristian Pomohaci și Radu Ciordaș, Bogdan Toma, Tudor Furdui Iancu, Vlăduța Lupău, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Sebastian Stan, Ina Todoran, Virginia Irimuș, Daniel Pop, Cătălin Hașa, Andra Matei, Gabriel Dumitru, Iulia Mihai, Narcisa Băleanu, Paul Ananie și Irina Birou, alături de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” Deva. Manifestările sunt organizate de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara şi Primăria Baia de Criş.