„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Seri duhovnicești ale unor parohii din cartierul clujean Gheorgheni
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca unde este paroh Nicolae Buda, organizează în Postul Sfintelor Paști, ca în fiecare an, „Serile duhovnicești” împreună cu trei parohii vecine. Preoții și credincioșii din parohiile „Nașterea Domnului”, „Sfântul Mina”, „Sfântul Dumitru cel Nou”, „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” participă, pe rând, la fiecare din bisericile amintite, la Sfânta Taină a Maslului.
Prima întâlnire din Postul Sfintelor Paști a avut loc joi, 21 martie, la Parohia „Sfântul Mina” din Cartierul Bună Ziua, unde slujesc preoții Dumitru Bărbos și Iliuță Popa. La Sfânta Taină a Maslului au slujit preoții celor patru parohii împreună cu credincioșii care, cu multă evlavie și cu dor de rugăciune și comuniune, au umplut spațiul micuț, alb și elegant al demisolului acestei biserici în construcție, care adăpostește deocamdată programul liturgic, dar și activitățile social-culturale derulate pe parcursul anului.
„Pentru noi aici înseamnă a fi într-un fel acasă pentru că o vreme, înainte de ridicarea micii bisericuțe de lemn care a găzduit un timp comunitatea aceasta parohială, din 2008 până în 2009, părintele Bărbos și credincioșii noii parohii au fost primiți cu mare drag la «Biserica de la Hermes», unde a fost «prima casă» a acestei parohii. Și ne-am bucurat să ne revedem la ceas de seară, la lumina discretă a lumânărilor care ardeau sfios pe masa cu untdelemnul și făina aduse spre binecuvântare și să ne rugăm împreună, ca odinioară, pentru sănătatea sufletului și a trupului, pentru pacea întregii lumii», după cum a menționat o credincioasă din Parohia „Nașterea Domnului”.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Iacob Cismaș, care le-a vorbit credincioșilor despre darul pe care l-au primit aceste parohii, de a fi ctitori de biserici. De asemenea, le-a adresat câteva cuvinte despre vremurile prezente și despre grija pe care credincioșii trebuie să o aibă pentru sufletele lor, așa cum arată Canonul Sfântului Andrei Criteanul: „«Suflete al meu, suflete al meu, scoală! Pentru ce dormi? Sfârșitul se apropie și vei să te tulburi. Deșteaptă-te dar, ca să se milostivească spre tine Hristos!». Iar în această lume agitată, tulburată, pacea n-o putem găsi decât prin Hristos. Întâlnirea noastră la rugăciune are ca fundament cuvintele Mântuitorului «Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor», cu credința puternică că El ne vindecă, ne tămăduiește, ne eliberează de rău. Și pentru aceasta, în lumea aceasta în care informația și negativismul sfâșie profund sufletele copiilor noștri, noi trebuie să ne rugăm pentru ei să crească sănătos cu Dumnezeu și pentru Dumnezeu, noi înșine încercând să le fim modele așa cum sunt sfinții și toți cei care I-au urmat lui Hristos în orice ipostază; pentru fiecare vine o vreme de întoarcere la Hristos și de aceea trebuie să nu judecăm pe nimeni pentru că Hristos a venit pe pământ pentru toți din iubire pentru toată făptura creată de Dumnezeu”.
Vineri, 29 martie, orele 18.00 se va săvârși Sfânta Taină a Maslului la Parohia „Nașterea Domnului”, Strada Rășinari 1A (unde slujesc preoți Nicolae Buda și Ciprian Taloș); urmează seara duhovnicească ce se va desfășura miercuri, 3 aprilie, orele 18.00, la Parohia „Sfântul Dumitru cel Nou” de lângă Interservisan (unde slujesc preoții Iacob Cismaș, Iustin Tira și Andrei Dutca); ultima întâlnire va fi duminică, 7 aprilie, orele 18.00, la noua Parohie „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” de pe Strada Zăvorului nr. 5 (unde slujește parohul Sorin Marciuc).