„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Seri duhovnicești în Parohia Margine, Protopopiatul Marghita
În Postul Mare, în Parohia Margine, din Protopopiatul Marghita, la invitația parohului Vasile-Nicolae Vesa, au venit să slujească, în fiecare miercuri la slujba Pavecerniței Mari, mai mulți preoți: Călin-Gheorghe Cotrău – protopopul Marghitei, Ioan Morar de la Parohia Boianu Mare, Ciprian-Dan Antal de la Parohia Săcueni, Ioan Toma de la Parohia Cuzap și Claudiu-Ioan Cosma de la Parohia Satu-Barbă.
Credincioșii au avut ocazia de a-i cunoaște, cu acest prilej, pe unii dintre preoții care au fost pentru prima dată în Parohia Margine. Cu această ocazie, credincioșii au ascultat cuvântările preoților rostite la finalul slujbei Pavecerniței Mari, în fiecare zi de miercuri seara.
Astfel, protopopul Călin-Gheorghe Cotrău, printre altele, le-a evidențiat credincioșilor din Margine că nu e suficientă rugăciunea doar pentru noi înșine, ci trebuie să urmăm modelul Mântuitorului Iisus Hristos, Care S-a rugat pentru întreaga lume: „Și noi, ori de câte ori săvârșim rugăciuni, să avem în vedere și rugăciunea pentru cei aflați în nevoi, în suferință, pentru membrii familiei, pentru prieteni, pentru cunoscuți, pentru vecini, pentru cei care știm că se află în nevoi, în moment de cumpănă, de durere. Căci rugăciunea doar pentru noi înșine este o rugăciune cu o doză de egoism… Nu trebuie să uităm, însă, nici de cei adormiți, pe care avem datoria sfântă de a-i pomeni”.
Părintele Ioan Morar a explicat rugăciunea Sfântul Efrem Siru, „rugăciune pe care ar trebui fiecare credincios s-o știe și s-o rostească cât mai des, mai ales în acest post”.
Părintele Ciprian-Dan Antal a vorbit credincioșilor despre post, pe care l-a asemănat „cu o jertfă adusă de fiecare dintre noi, după putere, lui Dumnezeu... căci nu toți putem posti la fel”.
Părintele Ioan Toma a explicat valoarea timpului, ca dar oferit de Dumnezeu omului: „În viața pământească, fiecare om, de la naștere până la moarte, ar trebui să adune în acest timp cât mai multe fapte bune pe care le va transporta dincolo”. Iar părintele Claudiu-Ioan Cosma, din parohia învecinată, a vorbit, printre altele, despre frumusețea Liturghiei Darurilor mai înainte Sfințite săvârșită în acest post. În Parohia Margine această Liturghie s-a săvârșit în fiecare zi de vineri a acestui post, după amiaza, de la ora 16.00, conform Episcopiei Oradiei.