„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
„Seri duhovniceşti” pentru credincioşii clujeni, la Biserica „Sfântul Dumitru cel Nou”
În cadrul „Serilor duhovnicești” organizate în Postul Sfintelor Paști de Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, împreună cu trei parohii vecine, „Sfântul Mina”, „Sfântul Dumitru cel Nou”, „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful”, a avut loc o nouă întâlnire, miercuri, 3 aprilie.
Fiecare întâlnire din cadrul „Serilor duhovnicești” a avut loc în câte una din parohiile organizatoare, iar de această dată credincioşii şi preoţii s-au întâlnit la Parohia „Sfântul Dumitru cel Nou”, unde slujesc parohul Iacob Cismaș şi preoţii Iustin Tira și Andrei Dutca.
Soborul de preoţi a oficiat Sfânta Taină a Maslului, care are loc aici în fiecare miercuri.
Biserica gazdă, care a fost sfințită anul trecut de Sfântul Dumitru cel Nou, a fost plină de credincioși care s-au rugat împreună.
„Prin împreuna slujire, nu facem altceva decât să-i spunem prin vorbă și rugăciune Domnului Iisus Hristos că nu s-a îngustat cărarea dintre frate și frate, cum va fi la sfârșitul veacurilor. Cât mai este rugăciune și vom pleca genunchii în Casa lui Dumnezeu, cărarea va rezista”, a spus părintele Ciprian Taloș de la „Parohia Nașterea Domnului”.
Cuvântul de învățătură rostit de pr. Ciprian Taloş s-a referit la „Postul cel adevărat”, plecând de la Profetul Isaia, Cap. 58 din Vechiul Testament: „Nu ştiţi voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu”.
Credincioșii au primit, la finalul cuvântului de învăţătură câteva sfaturi, referitoare la postire: „Ceea ce dorește Dumnezeu de la noi prin postirea noastră este să facem cel puțin o schimbare în viața noastră. Postul cere schimbarea minții, pentru că din mintea noastră vin gândurile, acolo se formează faptele noastre, planurile noastre; din minte vin răutățile, dar și gândurile bune, din minte vine păcatul, din minte vine virtutea. Prin postire trebuie să schimbăm păcatul în virtute, iar lucrurile rele să le transformăm în fapte bune, dovedind adevărul din scrierile părinților ce spun că în postire este necesară această metanoia, schimbarea minții noastre”, a spus părintele Ciprian Taloş.
Ultima întâlnire din cadrul serilor duhovniceşti va fi duminică, 7 aprilie, orele 18.00, la Parohia „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” de pe Strada Zăvorului nr. 5, unde este paroh Sorin Marciuc.