„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Seri duhovniceşti, slujbe şi rugăciuni în bisericile din Protopopiatul Dej
În mai multe locaşuri de cult din Protopopiatul Dej s-a desfăşurat un program intens de rugăciuni, o dată cu intrarea în Postul Sfintelor Paşti. Preoţii au săvârşit şi Taina Sfântului Maslu şi au rostit rugăciuni de dezlegare pentru diverse nevoi şi trebuinţe.
La Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din municipul Dej, credincioșii au participat la Slujba Vecerniei, oficiată de preotul Mircea Bidian de la Parohia Codor, Protopopiatul Dej, în calitate de invitat, alături de parohul Gavril Chirilă și de preotul slujitor Iuliu – Teodor Leach, de la aceeași biserică. Vecernia a fost urmată de rugăciuni de dezlegare pentru diverse nevoi şi trebuinţe, rostite de către cei trei preoţi, pe apoi a avut loc Sfințirea cea mică a apei, urmată de slujba sfințirii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copie după cea aflată la Mănăstirea Nicula. Pictura iocanei a fost făcută în culori și cu foiță din aur de pictorul Alin Iuga din Beclean, judeţul Bistrița-Năsăud. Totodată a fost sfințită și o mulțime de icoane pe care le-au adus credincioșii cu ocazia Duminicii Ortodoxiei şi în cadrul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”. În încheiere, părintele Mircea Bidian din Codor a ţinut un cuvânt de învăţătură despre smerenie și post și despre toate virtuțile care izvorăsc din acestea, în societatea contemporană.
„Părintele Mircea Bidian a evidențiat importanța smereniei și a fricii de Dumnezeu ca început al mântuirii dar și a înălțării prin smerenie. Bogatele argumente patristice dar și teologice pe care părintele Mircea le-a adus au fost de un real folos credincioșilor pentru înțelegerea și punerea în practică a credinței și a faptelor bune, având ca finalitate mântuirea personală. Tot cu această ocazie, credincioşii dejeni s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, după care au fost miruiți cu undelemn sfințit din candela de pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde pururea vegheaza lângă Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus părintele Iuliu-Teodor Leach de la Parohia Dej I.
Sfântul Maslu la Spitalul din Dej
În prima săptămână din Postul Mare, la Biserica din incinta Spitalului Municipal Dej, în fiecare seară a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, urmată de un cuvânt de învățătură. Acest program special are o tradiție de peste 20 de ani la această biserică. Săptămâna duhovnicească s-a încheiat Duminică seara, când a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți. La invitația părintelui Pavel Pop, slujitor la Biserica Spitalului Municipal Dej, a răspuns și arhimandritul Andrei Coroian, consilier pentru Cateheză și Misiune în cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, care a revenit pe meleagurile natale şi a rostit un cuvânt de învățătură despre „Ortodoxie și ce înseamnă cu adevărat să fii ortodox”.
Cercul pastoral Bobâlna
Preoții Cercului pastoral-misionar Bobâlna al Protopopiatului Dej, au slujit împreună Taina Sfântului Maslu în Parohia Bobâlna. Credincioșii din parohie și din localitățile învecinate s-au închinat la racla cu o parte din moaștele „Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina”, aduse de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.
După rugăciunile înălțate pentru sănătatea sufletului și a trupului, părintele Daniel Câmpean a vorbit credincioșilor despre mărturisirea credinței prin cinstirea sfintelor icoane și a moaștelor. La sfârșit, parohul Marius Abrudan, a mulțumit preoților pentru slujire şi tuturor celor prezenți.