„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sesiune de formare continuă la Protopopiatul Agnita
La sediul Protopopiatului Agnita, județul Sibiu, a avut loc, luni, 23 octombrie, o sesiune de formare continuă pentru preoți cu tema „Tablourile vieții în depresie”. Sesiunea a fost organizată în colaborare cu Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului. Medicul Andrei Pătrîncă a subliniat o serie de aspecte semnificative legate de tema vieţii în depresie, precum şi câteva metode terapeutice de abordare corectă a persoanelor cu depresie.
Invitatul întâlnirii a fost medicul psihiatru Andrei Pătrîncă, iar la sesiunea de formare a participat protopopul de Agnita, Mihai Naicu, reprezentantul Departamentului Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, precum și preoți și preotese din comunitățile parohiale din zonă. În prezentarea sa, medicul Andrei Pătrîncă a subliniat o serie de aspecte semnificative legate de tema vieţii în depresie. Astfel, a vorbit despre depresie ca tulburare de durată a relației cu viața, bazată pe o neînțelegere și pe un sentiment de lipsă și de pierdere a valorii vieții.
„Una dintre cauzele depresiei o reprezintă urbanizarea accentuată și lipsa contactului cu pământul și cu nemijlocitul. De asemenea, experiențele negative în relaționare, în special cu mama, își pot pune semnificativ amprenta asupra unei dispoziții depresive viitoare. Mama este matricea vieții, iar relația cu mama este hrana care întemeiază sentimentul că se poate exista în lume, că e bine că se poate exista. Alte cauze care favorizează depresia sunt lipsa timpului pentru noi înșine, ne simțim tolerați de ceilalți, dar nu iubiți, renunțăm la valori și obiceiuri sănătoase, agresiunea întoarsă spre interior, compararea cu alții sau incapacitatea delimitării («nu pot spune nu!»)”, conform celor precizate de medicul Andrei Pătrîncă. De asemenea, acesta a mai subliniat că „spre depresie trimit și pierderile neprelucrate (boală, despărțire, moartea unei persoane apropiate, dar și pierderea unor țeluri/ vise). În situația în care depresia se adâncește, iar persoana în cauză nu beneficiază de sprijin, se poate contura tot mai mult perspectiva suicidală”.
Abordarea terapeutică
Cu această ocazie a fost subliniat rolul duhovnicului, care este, în acest context, unul foarte important: „Persoanele depresive au nevoie, în primul rând de însoțire, ascultare în liniște și înțelegere. Acestea se cuvin a beneficia de toată deschiderea, disponibilitatea și căldura sufletească, deoarece starea depresivă reprezintă o slăbire a puterilor sufletești. Însăși hotărârea unei astfel de persoane de a cere ajutor reprezintă un pas extraordinar în procesul de depășire și vindecare a depresiei. Mesajul Evangheliei este unul pozitiv, de lumină, de viață, în ciuda greutăților din lume: Dumnezeu este cu noi, prin Fiul Său, în Duhul Sfânt, în Biserică”.