„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătorită în Transilvania
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a strâns mii de credincioşi la Sfânta Liturghie oficiată în locaşurile de cult din Transilvania, unde numeroase biserici şi mănăstiri şi-au sărbătorit hramul. Ierarhii au arătat că Sfânta Cuvioasă Parascheva este un dar pentru poporul român, care o cinsteşte pe această sfântă în chip deosebit.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva este un praznic deosebit pentru credincioşii din Gura Râului, judeţul Sibiu, pentru că vechea biserică a comunităţii din Mărginimea Sibiului îşi sărbătoreşte hramul. Sfânta Liturghie de la hramul din acest an a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Vizita pastorală a ierarhului în Parohia Gura Râului II este al treilea popas duhovnicesc realizat de Mitropolitul Ardealului în această comunitate în decursul celor 10 ani de arhipăstorire din scaunul mitropolitan de la Sibiu. Şi de această dată, credincioşii s-au pregătit aşa cum se cuvine pentru sărbătoarea bisericii vechi din Gura Râului şi au îmbrăcat straiele populare specifice Mărginimii Sibiului, participând în număr foarte mare la liturghia arhierească. Copiii de la şcoala din sat au venit în număr mare la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, însoţiţi de cadre didactice şi îmbrăcaţi în costume populare. La slujba religioasă oficiată de hramul bisericii a fost prezent şi primarul localităţii, Gheorghe Călin, alături de alte autorităţi locale şi oaspeţi.
Soborul de preoţi condus de IPS Mitropolit Laurenţiu a fost format din pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, protopopul de Sălişte şi parohul bisericii, Petru-Toader Damian, parohul de la Gura Râului I, Nicolae Cătană şi preotul pensionar Ioan Peană. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii vechi din Gura Râului.
O viaţă închinată lui Hristos
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr. Părintele profesor a prezentat credincioşilor din Gura Râului viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva, minunile ei şi istoricul peregrinării moaştelor ei la Târnovo, Constantinopol şi în cele din urmă la Iaşi.
„S-a născut la Epivata, aproape de Constantinopol, de cetatea cea sfântă a împăratului Constantin cel Mare. Şi-a rânduit viaţa din copilărie după cuvintele Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. Era mereu în biserică alături de părinţii ei şi asculta cu multă evlavie Sfânta Evanghelie şi cuvintele acestea, aşa cum am aflat duminica trecută din Parabola Semănătorului, au căzut pe pământul cel bun şi au adus rod însutit în sufletul Sfintei Parascheva, mai ales atunci când a auzit citindu-se în Evanghelie cuvintele Mântuitorului: «Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia Crucea şi să-Mi urmeze Mie». Cuvintele acestea au pătruns-o la inimă şi a hotărât să-şi împartă bunurile pe care le avea. Şi îmbrăcămintea pe care o avea a schimbat-o cu a unui sărac, chiar dacă părinţii ei au mustrat-o pentru aceasta. De atunci a hotărât ca viaţa ei să fie întru totul închinată Mântuitorului Iisus Hristos“, a spus părintele Nicolae Chifăr.
După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a oficiat un Parastas pentru preoţii, ctitorii şi toţi binefăcătorii bisericii vechi din Gura Râului trecuţi la Domnul.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre cinstirea deosebită de care se bucură Sfânta Parascheva în România, dovadă fiind sutele de mii de pelerini veniţi în aceste zile la Catedrala mitropolitană din Iaşi pentru a se închina la moaştele ei.
„Sfânta Cuvioasă Parascheva este darul lui Dumnezeu pentru poporul roman, pentru dărnicia lui. Domnitorul Vasile Lupu nu s-a dus să cumpere moaştele ei şi chiar dacă mulţi ar fi vrut s-o cântărească în aur, ele nu erau de vânzare. Moaştele ei, în chip minunat găsite, au fost ocrotite şi purtate în mai multe locuri, stând peste 120 de ani la Constantinopol şi peste 120 de ani la Târnovo şi iată că la noi se află de 374 de ani. De atâţia ani stau la noi pentru că Patriarhia de Constantinopol a avut nevoie de ajutor, iar aceşti voievozi milostivi au plătit turcilor peste 500 de pungi de aur, fără a aştepta nimic în schimb. Dar patriarhul de atunci al Constantinopolului a onorat această danie oferind domnitorului Vasile Lupu şi neamului românesc acest mare tezaur. Istoricii scriu că a fost o bucurie imensă la 1641 când au fost primite moaştele Sfintei Parascheva”, a subliniat ierarhul.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire adresat de părintele Petru-Toader Damian, care i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului, copie a icoanei celebre de la Mănăstirea Dionisiu din Grecia şi un album cu fotografii de la vizitele pastorale efectuate de IPS Mitropolit Laurenţiu la parohiile din Protopopiatul Sălişte. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la capul Sfântul Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, precum şi veşmântului primit de Parohia Gura Râului II de la Catedrala mitropolitană din Iaşi în urmă cu mai mulţi ani. Acest veşmânt a îmbrăcat o perioadă de timp moaştele Sfintei Parascheva, iar acum aduce har şi binecuvântare credincioşilor din Gura Râului şi din întreaga Mărginime a Sibiului.
Hram la Subpiatră, Alba
Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ Subpiatră, Protopopiatul Câmpeni, judeţul Alba, a îmbrăcat straie de sărbătoare, cu prilejul cinstirii ocrotitoarei ei - una dintre cele mai cunoscute și mai iubite sfinte din țara noastră.
Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie şi a binecuvântat mulţimea de pelerini care a participat cu bucurie la hramul mănăstirii din Munţii Apuseni.
În cuvântul de învăţătură adresat obştii monahale şi credincioşilor prezenţi, ierarhul a prezentat viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva, ca model de trăire morală şi de învăţătură spirituală creştină autentică, subliniind diferite aspecte ale scurtei ei vieți: copilăria, călătoria în Țara Sfântă, chemarea la o viață curată și preamărirea ei.
În continuare, ierarhul a detaliat felul în care au fost găsite moaștele ei, rolul jucat de către Domnitorul Vasile Lupu în aducerea pe pământ românesc și cinstea deosebită arătată de către credincioșii români acestei sfinte. În încheiere, au fost recapitulate bucuriile și darurile pe care le primesc credincioșii care o prețuiesc, aceștia ridicându-se până la cer prin rugăciunile și mijlocirile sfintei.
Sinaxă monahală în Eparhia Oradiei
În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, 14 octombrie, în prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea s-a desfăşurat Sinaxa stareţilor, stareţelor şi egumenilor aşezămintelor monahale din Episcopia Oradiei, serbându-se şi hramul bisericii de lemn, monument istoric, din incinta celui mai mare aşezământ monahal de maici din vestul ţării. La serbare au luat parte şi numeroşi pelerini din Oradea şi Bihor.
Sinaxa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a vorbit despre viaţa Cuvioasei Parascheva şi cinstirea de care se bucură în poporul român, dar şi în rândul altor popoare:
„Această sfântă foarte iubită de creştinii ortodocşi, îndeosebi de noi, românii, a trăit în Tracia romanizată, în patria ce se întindea odinioară la nordul şi la sudul Dunării, din care făceau parte şi strămoşii noştri, originară din apropierea cetăţii Constantinopolului, din Epivata, fiind, aşadar, consângeană cu noi, de aceea a şi dorit să vină şi să se sălăşluiască în pământul binecuvântat al ţării noastre, în Moldova, la Iaşi, în timpul binecredinciosului voievod Ioan Vasile Lupu, un domnitor al credinţei şi al culturii ortodoxe, a cărui faptă de mărinimie şi de mare generozitate a fost răsplătită cu recunoştinţă şi mulţumire de către Patriarhia Ecumenică prin darul de la Constantinopol al moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva cea Nouă pentru binefacerile dăruite cu îmbelşugare de la Dumnezeu prin el Bisericii Ortodoxe aflate sub stăpânire otomană, plătind toate datoriile şi birurile cu care era împovărată Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol de către stăpânirea islamică a Imperiului otoman”. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat rânduiala binecuvântării prinoaselor şi a săvârşit slujba de Te Deum, cu prilejul Sinaxei monahale.
Lucrările Sinaxei s-au desfăşurat, în prezenţa ierarhului, în acelaşi sfânt lăcaş, la care au luat parte toţi stareţii, stareţele şi egumenii aşezămintelor monahale din Episcopia Oradiei. Cu binecuvântarea PS Episcop Sofronie, arhimandritul Mihail Tărău, exarh şi stareţ al Mănăstirii Izbuc, a dat citire referatului cu titlul „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”, întocmit de către pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.
După încheierea Sinaxei, Preasfinţitul Părinte Sofronie a binecuvântat paraclisul închinat Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântului Ioan Iacob Românul Hozevitul şi Sfintei Muceniţe Filofteia, ridicat de harnicele monahii de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, sub povăţuirea stareţei Mina Bădilă, la noua locaţie a anexelor gospodăreşti ale mănăstirii.
Sărbătoare la Recea Mică, Sălaj
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Recea Mică, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei, ce are ca ocrotitori pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, protopopii ale celor trei protopopiate din Eparhie, Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Dan Dregan, protopopul Jiboului, Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, părintele Mihai-Adrian Dobocan, păstorul acestei comunități, părintele Dorinel Crecan, de la Parohia Mesteacăn, părintele Mihai Dobocan de la Parohia Gălpâia și părintele Rareș Tărniceru, preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău.
Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii a fost făcută o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate în ultima perioadă la locașul de cult. Pentru întreaga activitate desfășurată, PS Episcop Petroniu a hirotesit pe părintele Mihai-Adrian Dobocan iconom stavrofor.
Un dar de mare preț pentru părintele Mihai-Adrian Dobocan a fost acordarea din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a „Ordinului Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici, ordin care i-a fost înmânat de către PS Episcop Petroniu. De asemenea, PS Petroniu a acordat distincția „Crucea Sălăjană” pentru mireni lui Alexandru Pițigoi-Oltean și lui Teodor Tonea. Totodată au fost acordate diplome de apreciere persoanelor care s-au evidențiat în mod deosebit pe parcursul derulării lucrărilor de ctitorire a bisericii.
Parohia Recea Mică este o parohie nouă, înființată în anul 2006, primul paroh al acestei comunități fiind părintele Mihai Dobocan, hirotonit preot odată cu înființarea parohiei. Inițial slujbele erau săvârșite într-o capelă amenajată în fosta școală, acum desființată, a satului cu populație mult îmbătrânită, în momentul acesta în sat locuind aproximativ 30 de familii de credincioși.
Odată cu înființarea parohiei s-a purces și la ridicarea unui locaș de cult. Biserica, de o arhitectură aparte, a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Locașul de cult a fost târnosit de către PS Petroniu în anul 2013, dar lucrările au continuat treptat, după posibilitățile micii comunități din Recea Mică. Începând cu luna mai a acestui an, pr. Mihai Dobocan a fost transferat la Parohia Recea Mare, lăsându-i-se în continuare grija finalizării lucrărilor la biserica din Recea Mică.
Hram la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia ,,Cuvioasa Parascheva" din municipiul Baia Mare, cu ocazia hramului. În timpul Sfintei Liturghii, diaconul Ioan Burzo a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Vad, Protopopiatul Lăpuş, iar teologul Ciprian Paul Surduc a fost hirotonit întru diacon.