„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, hramul Mănăstirii Pantocrator, Beclean
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit, la hramul Mănăstirii Pantocrator, de la Beclean, județul Bistrița Năsăud, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, 12 iulie, hramul așezământului monahal.
Alături de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, din soborul preoților slujitori au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, secretarul eparhial arhim. Benedict Vesa și protopopul Becleanului, Vicențiu Doru Zinveliu, starețul Mănăstirii „Pantocrator”, ieromonahul Luca Gheberta, numeroși preoți și diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În cuvântul de învățătură rostit, IPS Mitropolit Andrei a vorbit pe tema „lupta cu păcatul” și a amintit de Cuviosul Paisie Aghioritul, care s-a născut în anul 1924. „Încă din pruncie avea înclinare duhovnicească înspre liniște, înspre rugăciune, înspre nevoință. La vremea potrivită a îmbrățișat o meserie, a fost tâmplar, a mers în armată, a participat și la luptă (…) Dar după ce a venit din armată s-a călugărit la Sfântul Munte Athos și a fost unul dintre cei mai vestiți părinți din veacul trecut și de la începutul veacului acestuia. Foarte multă lume îl căuta și se folosea de învățăturile lui. N-a fost foarte bătrân când a murit, avea 70 de ani, dar înainte de a muri a fost încercat de boală, de cancer. Venind la medici în Tesalonic, s-au grupat în jurul lui o ceată de maici pe care le-a duhovnicit și care au întemeiat o mănăstire foarte frumoasă, Mănăstirea de la Suroti”, a spus IPS Mitropolit Andrei, care a adăugat că una din temele des întâlnite în cuvântările ținute de Cuviosul Paisie Aghioritul a fost lupta cu păcatul.
„Într-una dintre meditații spunea că păcatul a devenit modă. A devenit modă pentru lumea noastră postmodernă, iar ca să înțelegem mai bine ne-a dat și un exemplu. Zicea el: «Eu sunt copil de la țară, părinții mei aveau animale, iar vara pășteau pe pășune, dar iarna le închideau în grajd. Le dădeau să mănânce, dar erau închise și ferestrele și ușa. Ele se simțeau foarte bine acolo (…) dar în grajd era o atmosferă înțepătoare, dacă intra cineva neobișnuit acolo îl izbea o putoare încât nu putea rezista acolo și ieșea afară, dar animalele s-au obișnuit foarte bine cu acea atmosferă, iar dacă cineva stătea mai mult acolo, se obișnuia și el». Concluzia duhovnicească: oamenii noștri moderni s-au obișnuit cu duhoarea păcatului, pe ei nu-i mai înțeapă la nas, le place (…) Păcatul a devenit modă, a devenit un mod de viață, nu mai deranjează. Dacă odinioară erau lucruri de care oamenilor le era rușine, acum nu le mai este rușine: nici de desfrânare, nici de băutură, nici de droguri, multele patimi care îi robesc pe oameni și le face plăcere să stea în grajd, în mirosul înțepător, care pe ei nu îi mai deranjează. Păcatul a devenit modă și nu ne mai luptăm cu păcatul, ba mai mult, noi înșine hrănim păcatul, hrănim patimile”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
De asemenea, ierarhul a mai amintit și cuvintele Sfântului Pavel, cu privire la lupta cu păcatul, din Epistola către Efeseni, în capitolul șase, începând cu versetul 12: „Lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh. Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare. Staţi deci tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul şi îmbrăcându-vă cu platoşa dreptăţii, și încălţaţi picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii. În toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea să stingeţi toate săgeţile cele arzătoare ale vicleanului. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu. Faceţi în toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi de cereri, şi întru aceasta priveghind cu toată stăruinţa şi rugăciunea pentru toţi sfinţii”.
La finalul cuvântului său IPS Mitropolit Andrei a spus că „mănăstirile în care se fac rugăciuni și e nevoință mai multă” sunt un model și pentru ceilalți credincioși în lupta cu păcatul.
Ierarhul a acordat „Diplome de aleasă cinstire” celor care au ajutat și sprijinit noua mănăstire, iar după Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei a vizitat șantierul ansamblului monahal și a citit o rugăciune de binecuvântare pentru lucrările de construcție.
Mănăstirea Pantocrator, cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul” a fost înființată la data de 1 iunie 2017, și se află în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean, pe locul unei vechi clopotnițe, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.