În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Sfântul Ierarh Spiridon, prăznuit la Oradea
Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din Oradea şi-a serbat hramul sâmbătă, 12 decembrie, în prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie. Credincioşii au fost îndemnaţi să îi ajute pe cei săraci, singuri și neajutorați, mai ales acum, în perioada Postului Nașterii Domnului.
La hramul bisericii orădene ocrotite de marele sfânt făcător de minuni, ale cărui moaște se află în insula Korfu din Grecia, au participat numeroși credincioși. După citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a scos în evidenţă frumuseţea vieţii şi a minunilor Sfântului Ierarh Spiridon, mare apărător al credinței ortodoxe și al valorilor creștine.
„Sfântul Ierarh Spiridon este cunoscut în Biserica Ortodoxă ca mare făcător de minuni, atât în timpul vieții sale pe pământ, dar și după ce s-a născut în ceruri, căci el merge în ajutorul tuturor celor care îl cheamă, vine în sprijinul celor care au nevoie, pentru a putea trece mai ușor prin încercările vieții. Ca dovadă că Sfântul Ierarh Spiridon merge în ajutorul bunilor creștini, a prietenilor săi mai mici care îl cheamă în ajutor, stau papucii sfântului, ce sunt schimbați, în fiecare an, înaintea sărbătorii sfântului, în biserica închinată Sfântului Spiridon din insula Korfu, deoarece se arată a fi uzați, tociți, ca semn al grabei şi trudei cu care sfântul merge, în taină, în toată lumea, pentru a veni în ajutorul celor care îl cheamă”, a spus ierarhul.
„De asemenea, Sfântul Ierarh Spiridon este cunoscut ca mare apărător al Ortodoxiei, căci la cel dintâi Sinod ecumenic de la Niceea sfântul a apărat marele adevăr de credință legat de Sfânta Treime, ce stă la temelia teologiei dogmatice a Bisericii Creștine Ortodoxe”, a mai spus PS Episcop Sofronie.
La Ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru toți cei bolnavi, care se află în spitale și pe patul de suferință, pentru grabnica vindecare, alinarea suferințelor și tămăduirea patimilor sufletului și trupului, dar și pentru dezrădăcinarea urii și a toată răutatea și înmulțirea binelui și a dragostei dintre oameni. De asemenea, la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți și s-au înălţat rugăciuni pentru veşnica odihnă a tuturor celor care s-au stins din viață în ultima vreme și care au murit de moarte năprasnică.
La finalul slujbei, Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, a vorbit despre lucrarea pastoral-misionară și social-filantropică desfășurată în cadrul acestei parohii, începând din 2003, când s-a finalizat construcția bisericii de lemn și s-a început slujirea în sfântul lăcaș.
În încheiere, PS Episcop Sofronie a felicitat pe cei doi preoți care slujesc în acest sfânt lăcaș şi pe credincioşii parohiei, adresând un îndemn părintesc tuturor, ca și în această perioadă a Postului Nașterii Domnului, în pofida greutăţilor şi încercărilor din vremurile prezente să nu îi uite pe cei săraci, să îi ajute pe cei lipsiți, singuri și neajutorați, spre a aduce lumina și bucuria Nașterii Domnului Iisus Hristos în inimile și casele tuturor.