În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Sfântul Pahomie sărbătorit în parohia bistriţeană Gledin
Comunitatea credincioşilor din localitatea bistriţeană Gledin şi din împrejurimi au participat joi, 14 aprilie, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi, la sărbătoarea Sfântului Pahomie, episcopul Romanului, care s-a născut la Gledin.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie despre viaţa şi nevoinţele Sfântului Pahomie, născut la Gledin, în anul 1672. „Dorul sufletului său a fost viaţa sfântă. Pentru creştinii din Gledin şi pentru toţi cei ce iubesc vieţile sfinţilor, este un model de nevoinţă, pentru că sfinţirea vieţii este urmare a nevoinţei noastre”, a subliniat ierarhul. Răspunsurile de la strană au fost date de corul Mănăstirii Căpriana din Republica Moldova. De asemenea, la hramul de la Gledin a participat, ca invitat, arhimandritul Filaret Cuzmin, stareţul Mănăstirii Căpriana.
La slujbă au fost prezenţi şi participanţii la concursul naţional de creaţie religioasă organizat în fiecare an în cinstea Sfântului Ierarh Pahomie. Astfel, în 13 şi 14 aprilie, s-a desfăşurat cea de-a V-a ediție a „Colocviilor de la Gledin”, manifestare organizată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Centrul Cultural „Sfântul Pahomie” - Gledin, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud şi Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. La ediţia din acest an a manifestării a avut loc şi un simpozion dedicat Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, născut în anul 1746, în Bistriţa, care a fost Mitropolitul Ortodox al Moldovei, de Ekaterinoslav şi Herson-Tavriceski, al Kievului şi ulterior al Basarabiei, cu reşedinţa la Chişinău.
Parohul Ioan Titieni de la Biserica „Sfânta Treime din Gledin” a menţionat că la sărbătoarea de la Gledin s-a desfăşurat şi un program de acţiuni cu tinerii. Astfel, în cadrul manifestărilor, 78 de copii au interpretat cântece şi poezie religioase, iar 100 de lucrări, trimise de tineri, au fost corectate de un juriu de specialitate care, la final, a acordat premii.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, în şedinţa din 14-15 noiembrie 2006, a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, cu ziua de sărbătorire pe 14 aprilie, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Pahomie, Episcopul Romanului, a avut loc pe 14 aprilie 2007, la Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud.