În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cinstit de ardeleni
Numeroase locașuri, îndeosebi cele monahale, și-au sărbătorit hramul la praznicul Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Aceasta este ultima sărbătoare importantă care marchează și finalul anului bisericesc, de la 31 august. Cu această ocazie, ierarhii au vorbit despre modelul mereu actual de smerenie, credință, corectitudine și devotament pe care Proorocul Ioan Botezătorul îl oferă tuturor.
Sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul a adunat numeroși credincioşi la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi format din slujitorii locaşului de cult şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu. Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. prof. dr. Dumitru Abrudan. Părintele profesor a prezentat viaţa şi activitatea Sfântului Ioan Botezătorul, precum şi ocrotirea pe care o oferă credincioşilor care-l cinstesc: „Astăzi este ziua de prăznuire a evenimentului prin care Ioan Botezătorul a plătit asumarea responsabilităţii încredinţate de Dumnezeu de a vesti, în sânul neamului său şi apoi în toată lumea, că Cel care cobora către apa Iordanului ca să se boteze era Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, de Care el nici nu se putea apropia”.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un Parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 11 ani. IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit apoi credincioşilor despre lucrările Sfântului şi Marelui Sinod al Ortodoxiei, desfăşurate anul acesta în Creta. Ierarhul a prezentat cele şase teme dezbătute şi a subliniat faptul că nici un document semnat nu conţine vreo abatere de la dreapta credinţă, Sinodul fiind un eveniment deosebit în viaţa Bisericii Ortodoxe din întreaga lume, prin care s-a proclamat unitatea de credinţă şi lucrare a Bisericilor Ortodoxe ale popoarelor dreptmăritoare.
„A fost o dorinţă extraordinară de a proclama Ortodoxia credinţei pe care noi o trăim. N-a fost un sinod care a venit cu alte dogme, un sinod care să aducă o altă învăţătură. A rânduit Dumnezeu ca din toate problemele actuale să se aleagă şase teme care au fost dezbătute cu foarte multă grijă şi cu foarte multă sfinţenie”, a spus ierarhul.
Hram la Cormaia, Bistrița Năsăud
Hramul Mănăstirii Cormaia din județul Bistrița-Năsăud a fost serbat luni, 29 august, la praznicul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Preasfințitului Ignatie Mureșanul, Episcopul-vicar al Spaniei și Portugaliei. La sărbătoarea mănăstirii au participat numeroși credincioși, pelerini, oficialități locale și preoți din localitățile învecinate Cormaiei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei doi ierarhi pe altarul de vară al mănăstirii, situat în apropierea bisericuței de lemn. Mănăstirea are în componență și o biserică de zid ce poartă hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și care a fost sfințită anul acesta în duminica Samarinencei.
PS Ignatie Mureșanul le-a vorbit celor prezenți despre smerenia Sfântului Ioan Botezătorul și despre consecvența sa în lupta cu păcatul: „Un lucru esențial pe care îl învățăm de la Sfântul Ioan Botezătorul este smerenia și corectitudinea”. „Sfântul Ioan Botezătorul a fost un om extraordinar de corect, de cinstit, de sincer în ceea ce privește poziția lui față de Hristos. Și-a declinat corect identitatea față de Hristos. El nu profită de ignoranța contemporanilor săi, nici măcar nu vrea să îi manipuleze, se pune undeva mai prejos, smerit și declinându-și cu adevărat identitatea lui. Smerenia este arta de a fi la locul tău, nici mai sus, dar nici mai jos. Nici să te supraestimezi, dar nici să te subestimezi”, a spus PS Ignatie Mureșanul.
La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei le-a mulțumit tuturor celor care s-au făcut părtași la hramul Mănăstirii Cormaia, felicitând obștea monahală și pe toți cei care s-au implicat în buna desfășurare a praznicului. Ierarhul a vorbit despre finalul de an bisericesc care se marchează la 31 august și noul an, care începe la 1 septembrie: „Știți că după vechea rânduială bizantină anul bisericesc începe la 1 septembrie și se termină pe 31 august. Ne-am bucurat că am încheiat astăzi, aici, anul bisericesc. Să dea Dumnezeu ca și cel ce începe să fie plin de realizări duhovnicești”.
Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. În cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid ce poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Aici mai există şi o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest locaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu. În anul 1762, mănăstirea a fost incendiată și călugării prigoniți, însă bisericuța din lemn a fost salvată. În 2004, bisericuța a fost resfințită de Mitropolitul Bartolomeu, iar în 2014 pictura a fost restaurată integral. „Muncim ca să ridicăm Sfânta Mănăstire cu tot ce se poate. De doi ani de zile am început construcția unei clădiri de chilii care ne era extrem de necesară, atât pentru maici cât și pentru pelerinii care vin la noi”, a declarat stareța Ecaterina Ghiran.
În ianuarie 2015, mănăstirea de pe Valea Pleșei din Cormaia, la 5 kilometri distanță de Sângeorz-Băi, unde viețuiesc 26 de maici a primit o părticică din moaștele Sfântului ierarh Nectarie din Eghina.
Slujiri arhierești în Protopopiatul Reghin
Luni, 29 august, la sărbătoarea Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Socolu de Câmpie, Protopopiatul Reghin. După celebrarea Dumnezeieștii Liturghii și rostirea cuvântului de învățătură, ierarhul a săvârșit slujba de binecuvântare a noului corp de chilii din incinta mănăstirii.
Cu prilejul hramului acestui așezământ de spiritualitate, credincioșii mureșeni se adună în număr mare pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea stareței Bartolomeea Pop.
În Duminica a X-a după Rusalii, IPS Arhiepiscop Irineu, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în Parohia Beica de Sus, Protopopiatul Reghin. Comunitatea credincioșilor din această parohie este păstorită de către părintele Ionuț Timoce.
Hram la Mănăstirea Făgețel, Harghita
Cu prilejul praznicului Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Făgețel, județul Harghita, al doilea hram al bisericii mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi veniți de pe Valea Trotușului.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre împrejurările întemnițării Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie, care, cu autoritatea sa morală asupra conaționalilor, în mod public condamna păcatul curviei. „Sfântul Ioan Botezătorul a fost înmormântat în Sevastia de către ucenicii săi. Capul sfântului se păstrează în muzeul Topkai din Istanbul. Creștinii, evreii și musulmanii cinstesc sfintele moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul. În icoana Dreptului Judecător, Sfântul Ioan apare mijlocind împreună cu Maica Domnului pentru ca Mântuitorul să-Și arate mai mult mila decât dreptatea”.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii tânărul Andrei Racz a fost hirotonit în treapta diaconiei pentru a sluji la capelele Unităților Militare din cadrul Brigăzii Vânători de Munte „Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc. Tânărul preot Pintilie Ciprian a fost hirotesit duhovnic.
Duminică, 28 august, PS Episcop Andrei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Sărmaș, Protopopiatul Călimani, județul Harghita în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La finalul Sfintei Liurghii, parohul Aurel-Timotei Truța a fost hirotesit iconom pentru lucrarea misionar pastorală și administrativă, iar o parte din ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit acte de cinstire.
Hram la Mănăstirea Bic, județul Sălaj
Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Athenagoras, Mitropolit al Mexicului și de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an în număr mare la mănăstire încă din ajunul sărbătorii, când au participat la slujba de priveghere săvârșită în altarul de vară. În semn de evlavie față de sfântul ocrotitor al acestui așezământ monahal, pelerinii au înnoptat sub cerul liber, în dorința de a fi prezenți și la Sfânta Liturghie din ziua praznicului. Situată la 3 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic. În anul 1997 a fost adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând de la anul 1720. Lucrările la biserica nouă de zid a mănăstirii au început în același an. În continuarea zidurilor bisericii au fost ridicate ulterior corpurile de chilii, arhondaricul și trapeza, mănăstirea având posibilitatea să adăpostească aproximativ 100 de pelerini. Prin strădania maicii Marina Lupou, mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială atât pentru copii, cât și pentru persoanele vârstnice. Aici funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon”, unde învață și sunt cazați 18 copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj. De asemenea, la Mănăstirea Bic funcţionează din anul 1999 un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul a fost mutat într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire în prezent a ajuns la 25.
Liturghie arhierească la Bălata, Hunedoara
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Sfântul Irodion de la Lainici și Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” a Schitului Bălata din județul Hunedoara.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre omul lumesc care, preocupat și biruit de bogățiile, plăcerile și jurămintele lumii acesteia, ar fi capabil să renunțe pentru acestea la bucuriile și darurile Împărăției lui Dumnezeu. De asemenea, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe cei prezenți să ia ca pildă de viețuire verticalitatea duhovnicească a Sfântului Ioan Botezătorul, cel care și-a dat și obștescul sfârșit, suferind moarte de mucenic ca urmare a propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu.
Hram la Borșa Pietroasa, Maramureș
La sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Pietroasa din Borşa, înconjurat de un sobor de peste 35 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de absolvenţi teologi, sub conducerea pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu, dirijorul corului „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. La priceasnă a mai cântat interpreta Larisa Francesca Şteţco din Borşa.
Mănăstirea se află la 5 kilometri de centrul oraşului Borşa, într-un loc situat la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei, fiind ultima aşezare de sub munte într-un cartier cu 600 de case. Piatra de temelie a fost pusă în 26 octombrie 2007, ca schit, iar biserica din lemn a fost ridicată între 2007-2013, aflată în fază de executare a picturii. În 2013 schitul a fost ridicat la rangul de mănăstire. În incinta mănăstirii există o casă monahală cu paraclis, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, chilii pentru cele 13 vieţuitoare, trapeză şi bucătărie, un atelier pentru confecţionarea hainelor monahale, o casă a duhovnicului, un altar de vară, şi se află în construcţie un lumânărar şi spaţiu pentru depozit şi pangar. Stareţa mănăstirii este monahia Ioanichia Timiş, stavroforă.
În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul le-a vorbit celor peste 4.000 de credincioşi despre Sfântul Ioan Botezătorul și misiunea sa în lume: „Ioan Botezătorul a fost cel mai mare om născut din femeie şi cel mai mare prooroc (…) Ce este cu neputinţă la oameni, este cu putinţă la Dumnezeu şi la toţi Sfinţii din toată lumea”. În încheiere, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi şi, în mod special, pe tineri, să-L cheme pe Dumnezeu în mijlocul lor.
În perimetrul localității Borşa se află cinci aşezăminte monahale: trei mănăstiri şi două schituri. Incinta mănăstirii s-a umplut de credincioşi îmbrăcaţi în costumele populare specifice acestei localităţi. Pe parcursul Sfintei Liturghii, biserica a fost arhiplină, mai ales că hramul a fost ultima sărbătoare înainte de plecarea borşenilor la muncă în străinătate.
Duminică, 28 august, PS Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Călineşti, Protopopiatul Sighet. Ierarhul l-a felicitat pe paroh Adrian Rednic care a primit distincţia de „iconom”. Un sobor de peste 20 de preoţi a participat la sfințirea locașului de cult. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Altarul de Vară, iar în cuvântul de învăţătură PS Iustin Sigheteanul a explicat credincioşilor şi a actualizat semnificaţia pericopei evanghelice a vindecării lunaticului. Au primit diplome de vrednicie Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, arhitectul Dorel Cordoş, binefăcătorii şi constructorii, primarul Mihai Ştefan Nemeş, preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, şi senatorul Liviu Marian Pop. (Pr. Oliviu Botoi, diac. Ionică Torcoș, diac. Cristian Țuțuroi, Ștefan Mărculeț, Alexandru Moroianu, Alexandra Andereș, Andrei Fărcaș)