„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, cinstit la mănăstirea clujeană de la Vad
Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost cinstit la mănăstirea clujeană de la Vad. Sfânta Liturghie, la care au luat parte sute de credincioși, a fost săvârșită pe altarul de vară al mănăstirii, de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre viața si virtuțiile Sfântului Ștefan cel Mare și Sfânt: „Două mari virtuți îl caracterizează pe Sfântul Ștefan cel Mare. Pe de o parte, puternica credință în Dumnezeu, care s-a concretizat în ctitorirea atâtor mănăstiri frumoase, inclusive a mănăstirii de la Vad și a celei de la Feleac (…) Iar cealaltă virtute a fost marea dragoste ce a avut-o față de pământurile României”.
„Această ctitorie pentru veșnicie adăpostește o obște de călugări care a venit de la Mănăstirea Nicula. Această obște se străduiește de șase ani încoace, de când s-a reîntemeiat mănăstirea, să întregească ctitoria Sfântului Voevod Ștefan cel Mare cu chilii și cu toate cele de trebuință pentru a funcționa așa cum se cuvine. Astăzi l-am sărbătorit cu prisosință și cu recunoștință pe Sfântul Voevod Ștefan cel Mare prin slujirea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Prezența numeroasă a credincioșilor, preoților, monahilor demonstrează că evlavia poporului drept credincios față de Sfântul Voevod este mare”, a spus arhim. Dumitru Cobzaru, exarh al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Starețul Nicodim Pop a mulțumit la finalul Sfintei Liturghii tuturor care au sprijinit biserica de-a lungul anilor și a vorbit despre intenția de a ridica un zid în jurul bisericii, care să cuprindă și chiliile pentru monahi.
De asemenea, primarul comunei Vad, David Prunean, a spus că în acest an se va decide, împreună cu proiectanții lucrărilor, care va fi proiectul final, astfel încât, „în perspectivă să fie una din cele mai frumoase lucrări din zonă”.
Mănăstirea de la Vad, de pe Valea Someșului, aflată sub patronajul spiritual al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Mănăstirea a primit în administrare și biserica monument istoric din localitate. La Vad a existat o mănăstire încă din secolul al XV-lea, care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea din prezent al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.