„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sfințire de clopote la Oșorhei, Bihor
În ziua de prăznuire a Sfinților doctori fără de arginți Cosma și Damian cei din Asia, 1 noiembrie, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a binecuvântat și a sfințit noile clopote ce se vor așeza în turlele noii biserici cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” ce se înalță în cimitirul din Parohia Oșorhei, care este și cimitirul eparhial al Episcopiei Ordiei. Slujba de sfințire a fost oficiată de ierarh la biserica parohială din Oșorhei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.
În cuvântul rostit cu acest prilej, PS Episcop Sofronie a subliniat importanța duhovnicească și simbolismul clopotelor de la sfintele lăcașuri pentru creștinii dreptmăritori: „Scopul chemării la slujbă al acestor clopote este aducerea aminte de faptul că viața de pe pământ se sfârșește, dar este și o redeșteptare, o rememorare a învierii, o aducere aminte a faptului că toți vom învia în Ziua cea de apoi. Însă, până la înviere, glasul clopotelor ne aduce aminte de obștescul sfârșit. Aducerea aminte de moarte și gândul la moarte este unul dintre importantele exerciții ascetice ale Bisericii noastre, așa cum ne spune și dreptcredinciosul Voievod Neagoe Basarab al Țării Românești în Învățăturile către fiul său Teodosie: «De va cugeta omul adesea la moarte, nu va greși mult pe pământ»”.
Ierarhul a mai arătat că „sunetul clopotelor, în general, și în special sunetul clopotelor bisericilor din cimitire, ne aduce aminte să Îl preamărim pe Dumnezeu, deci este o chemare la rugăciune, dar are și o trimitere eshatologică, trimițându-ne cu gândul la propriul sfârșit, la sfârșitul lumii și începutul noii lumi, la judecata personală, la Judecata de apoi, dar mai cu seamă la inaugurarea Împărăției cerurilor. Sunetul clopotelor este, așadar, un sunet sfânt și sfințitor pentru că sfințește mințile noastre și ne îndeamnă la sfințenie”.
De asemenea, PS Episcop Sofronie a mai menţionat că „într-o lume ca cea în care noi trăim, foarte secularizată și pe cale de desacralizare, în care se dau foarte multe atacuri asupra sufletelor oamenilor, pentru ca ei să nu se mai gândească la mântuire, la viața cea veșnică, ci să trăiască aici pe pământ, cu intensitate, în stilul în care filozofiile păgâne îi învățau odinioară pe oameni, într-o astfel de lume glasul clopotelor este, într-adevăr, unul profetic, în sensul cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos, al Evangheliei, al învățăturii de credință al Bisericii, profetic pentru lumea care a ajuns să nu mai creadă sau să creadă din ce în ce mai puțin, să se îndepărteze de credință”.
Ierarhul a felicitat pe părintele Nicolae Robotin și pe credincioşii din Oșorhei pentru lucrarea ctitoricească și duhovnicească, îndemnând la continuarea și finalizarea sfântului lăcaș. La capela de cimitir din Oșorhei au început lucrările din anul 2014, prin grija parohului Nicolae Robotin, iar în prezent lucrările se apropie de finalizarea turlelor în care vor fi montate cele două clopote ale sfântului lăcaș, confecționate la Turnătoria Blotor din Maramureș, acordate în cvartă perfectă (Fa-Do).