„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sfințirea Așezământului filantropic de la Mănăstirea „Brâncoveanu”, din Sâmbăta de Sus
Așezământul filantropic „Sfântul Nectarie Taumaturgul” și „Sfântul Efrem cel Nou” de la Mănăstirea „Brânoveanu” din Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a fost sfințit luni, 14 august, cu o zi înainte de hramul așezământului monahal de la poalele Munților Făgăraș. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și cu Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. La slujba de sfințire au fost prezenți starețul mănăstirii, protos. Atanasie Roman, obștea mănăstirii, precum și numeroși oaspeți și credincioși.
La sfârșitul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe stareț și pe monahi pentru amenajarea acestui așezământ filantropic și medical, unde vor fi îngrijiți călugării bolnavi, precum și credincioșii care au nevoie de asistență medicală și au posibilități materiale reduse.
„În fiecare mănăstire este necesar să existe un așezământ medical, social-filantropic. Întâi pentru viețuitorii mănăstirii, pentru cei care sunt mai în vârstă și au nevoie de asistență medicală și îngrijire, dar și pentru cei din afara mănăstirii. Acest așezământ este închinat la doi sfinți, cunoscutul taumaturg Sfântul Nectarie de Eghina și Sfântul Efrem cel Nou, cinstit acum și la noi. Avem și noi sfinții noștri care ne ocrotesc, iar această mănăstire este ocrotită de Sfinții Brâncoveni. Iată cum toți sfinții ne ajută să ne împlinim menirea pe care o avem, slujirea în Biserica lui Hristos”, a spus ierarhul.
Așezământul filantropic „Sfântul Nectarie Taumaturgul” și „Sfântul Efrem cel Nou” a fost amenajat în vechiul corp de chilii al mănăstirii și oferă spații de îngrijire medicală și de cazare pentru obștea mănăstirii și pentru persoanele cu nevoi.
În aceeași după-amiază, ierarhii au sfințit și Centrul de patrimoniu cultural „Radu Brâncoveanu” din cadrul mănăstirii. Aici funcționează un laborator de restaurare și conservare a icoanelor pe sticlă și pe lemn, un depozit pentru păstrarea în condiții optime a icoanelor vechi și un depozit pentru păstarea obiectelor de cult vechi ale mănăstirii.