„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfinţirea capelei de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca
La Liceul Teoretic „Aram Iancu” din Cluj-Napoca a avut loc miercuri, 15 noiembrie, slujba de sfințire a capelei școlare cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi.
La slujba de sfinţire a capelei şcolare cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ), între care prof. Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general, pr. prof. Marian Sidon, inspectorul școlar pentru disciplina religie, profesori, elevi și părinți.
Capela a fost amenajată prin fonduri extrabugetare, prin implicarea conducerii școlii și a profesoarelor de religie, sprijină desfășurarea orei de religie şi îmbogățește baza didactică şi materială a școlii, punând la dispoziția profesorilor și elevilor un spațiu destinat programului liturgic. Momentul festiv a continuat în sala de sport a liceului, unde reprezentanţii unităţii de învăţământ au luat cuvântul, iar elevii au susținut un scurt program artistic.
Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei a vorbit cadrelor didactice şi elevilor, despre importanţa studiilor: „În Cartea pildelor, în capitolul 22, Înţeleptul Solomon spune aşa: «Învaţă-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă şi nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea». Lucrul acesta îl fac dascălii, un lucru important. De fapt, familia, Şcoala şi Biserica au o mare răspundere în faţa lui Dumnezeu de ceea ce trebuie să facă”. Adresându-se elevilor, IPS Mitropolit Andrei a remarcat: „Nici nu vă închipuiţi cât de bună misiune puteţi face pentru toţi tinerii din oraş. Şi pentru a vă convinge de lucrul acesta, sigur că mă întemeiez pe Sfânta Scriptură unde găsim multe exemple pe care le putem urma”.
Inspectorul şcolar general, prof. Valentin Cuibus a subliniat că Liceul Teoretic „Avram Iancu” din municipiul Cluj-Napoca are performanţe şcolare remarcabile şi a felicitat pe cei care au susţinut amenajarea capelei: „Această capelă care a fost sfinţită astăzi vine să completeze toată activitatea pe care voi o desfăşuraţi. Aveţi un loc de linişte, un loc în care să fiţi doar voi, împreună cu Dumnezeu, un loc în care să vă reculegeţi. Meritaţi cu toţii felicitările noastre”.
Prof. Adina Turcu, director al Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a subliniat că scopul Şcolii este în acord cu cel al Bisericii, în ceea ce priveşte formarea tinerilor: „Dezideratele şcolii, de a forma oameni înţelepţi, responsabili, drepţi, cu înţelegere unii faţă de alţii, sunt componente ale credinţei creştine. Parteneriatul Şcoală – familie – Biserică are un rol esenţial în parcursul fiecărui elev şi avem convingerea că va sprijini tinerii pe drumul cunoaşterii şi al autocunoaşterii, pe care ne-am angajat împreună. Liceul Teoretic «Avram Iancu» oferă repere sigure de calitate şi performanţă, iar excelenţa în educaţie ne îndreptăţeşte să ne concentrăm atenţia şi spre hrana spirituală”.
Cu această ocazie, au fost acordate şi distincţii, precum Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin” şi Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, sau diplome de „aleasă cinstire”, celor care s-au implicat și au sprijinit amenajarea capelei şcolare. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a oferit cărţi cu colinde elevilor și profesorilor.