„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfințirea drapelului ISU la Sibiu și Alba Iulia
Drapelul de luptă al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” din Sibiu a fost sfințit vineri, 15 septembrie, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. De asemenea, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de sfințire a noului drapel de luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.
Slujba de sfințire a fost oficiată în cadrul unei ceremonii festive organizate la sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) din Sibiu, iar alături de ierarh s-au flat protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, și preotul militar Florin Pavel.
La ceremonie au participat prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Wiegand-Helmut Fleischer, viceprimarul Corina Bokor, inspectorul șef al ISU Sibiu, colonelul Laurențiu-Cosmin Balcu, ofițeri, militari și numeroși oaspeți.
Drapelul de luptă al unității ISU Sibiu a fost înmânat pe 13 septembrie, la ziua Pompierilor din România, de președintele României, Klaus Werner Johannis, în cadrul unei ceremonii festive oficiate în Parcul Carol din București.
După slujba de sfințire IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de pomenire pentru toți pompierii și angajații ISU care au trecut la Domnul. Mai apoi ierarhul i-a felicitat pe toți angajații ISU pentru devotamentul lor în slujba cetățenilor: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile și ocrotirea revărsate asupra dumneavoastră, cei care împliniți o lucrare extraordinară. Instituția aceasta trebuie prețuită și iată că binecuvântarea lui Dumnezeu a venit asupra ei. Ne-am gândit și la cei trecuți dincolo și care au trecut prin situații grele. Dacă a fost ziua pompierilor, știm ce pagube imense și ce groază aduce focul, care este trecut în Sfânta Scriptură ca o pedeapsă veșnică. Ne-am exprimat încrederea că Dumnezeu îi va ocroti sus în cer pe toți. Vă felicităm, vă binecuvântăm pe toți cei care slujiți aici cu multă demnitate această instituție prețuită de tot neamul românesc”.
Ceremonia a continuat cu ridicarea în grad a mai multor ofițeri din cadrul ISU Sibiu și cu premierea celor mai buni pompieri din județ. De asemenea, au fost premiați voluntarii din cadrul instituțiilor pentru situații de urgență din Sibiu și școlile care au obținut rezultate remarcabile la concursurile de prevenție și de intervenție în caz de situație de urgență. Au fost citite și mesajele oficialităților centrale și județene transmise cu ocazia Zilei Pompierilor. La finalul ceremoniei au fost depuse coroane de flori la troița din incintă, iar apoi a avut loc defilarea comandamentului pregătit pentru această zi de sărbătoare.
Sfințirea drapelului la Alba Iulia
Vineri, 15 iunie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul pompierilor, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de sfințire a noului drapel de luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. Evenimentul s-a desfășurat în Piața Unirii din Cetatea Alba Carolina, cu prilejul Zilei Pompierilor. După slujba religioasă, a avut loc un ceremonial militar, expoziție de tehnică, exerciții demonstrative și activități interactive cu cetățenii.
La acest moment solemn, IPS Arhiepiscop Irineu a adresat celor prezenți un cuvânt despre misiunea pompierilor români: „Când focul izbucneşte şi se aprinde în vâlvătăi, el poate devora case şi bunuri materiale, poate răni persoanele umane şi, mai grav, le poate nimici viaţa. În aceste situaţii, pompierii români, care stau de veghe sub drapelul Ţării, apar ca nişte salvatori, după chipul lui Hristos, Care S-a dat pe Sine pentru răscumpărarea noastră. Înzestraţi cu arta profesiei lor specifice, cu agerime admirabilă şi cu spirit de sacrificiu, ei fac tot ce le stă în putinţă pentru a opri incendiul sau pentru a-i atenua efectele catastrofale. Prin această intervenţie umanitară, pompierii sunt mâinile lui Hristos-Mântuitorul, întinse pentru a ajuta”.
Drapelul de luptă are un regim cu totul special deoarece acesta reprezintă simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. De Ziua Pompierilor din România, preşedintele României, Klaus Iohannis, a înmânat, la Mausoleul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol al Capitalei, drapelele de luptă pentru 11 unităţi din subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, printre care și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al Județului Alba. În cadrul unui ceremonial militar, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a înmânat Drapelul de Luptă al Unităţii inspectorului șef, domnul colonel dr. Cornel Oprișa, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.