„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfinţiri şi binecuvântări arhiereşti în Duminica a 20-a după Rusalii
În Duminica a 20-a după Rusalii, mai multe lăcaşuri de cult au fost sfinţite şi au primit binecuvântarea ierarhilor. De asemenea, aceştia au vorbit credincioşilor despre pilda evangheliei din această duminică, a învierii fiului văduvei din Nain, arătând că Mântuitorul Iisus Hristos îi cheamă pe toţi la înviere, la viaţa veşnică în Împărăţia Sa.
Credincioşii din Parohia Vama Buzăului, Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov, au primit binecuvântare arhierească în Duminica a 20-a după Rusalii, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a resfinţit Biserica „Înălţarea Domnului” din localitate. Au fost inaugurate, astfel, amplele lucrări de renovare şi restaurare efectuate în ultimii trei ani la locaşul de cult zidit la 1848. Lucrările au fost susţinute de credincioşi, autorităţile locale şi binefăcători, astfel încât biserica din Vama Buzăului a redevenit un locaş de cult reprezentativ pentru această parte de Ardeal.
Ierarhul a târnosit cu apă sfinţită locaşul de cult, a reînveşmântat Sfânta Masă şi a sfinţit pictura restaurată. După slujba de resfinţire a urmat Sfânta Liturghie. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Şerban, protopopul de Întorsura Buzăului, Florin Tohănean, parohul Nicu Lazăr şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Braşov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Gheorghe Iulian Macamete a fost hirotonit preot pentru Parohia Mărgineni, Protopopiatul Făgăraş I.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea învierii fiului văduvei din Nain. Ierarhul a subliniat faptul că toţi credincioşii sunt chemaţi să învie în Hristos, să primească viaţa veşnică în Împărăţia Sa: „Adresarea Mântuitorului Iisus Hristos, chemarea la înviere împreună cu El, este o chemare nu doar pentru tineri, ci şi pentru fiecare dintre noi. Mântuitorul a spus: «Tinere, ţie îţi zic, scoală-te!». Câtă dragoste arătată nu doar faţă de femeia aflată în suferinţă, ci şi faţă de tânărul care pleca în lumea cealaltă fiind privat de bucuriile pe care putea să le aducă mamei sale şi celor din viaţa sa!”.
La final, părintele Nicu Lazăr a fost hirotesit iconom, iar Adunarea şi Consiliul parohiale, precum şi Primăria Vama Buzăului au primit acte de cinstire. Parohul i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă în comunitatea braşoveană şi tuturor celor ce au sprijinit lucrările de renovare a bisericii. Credincioşii s-au închinat în Sfântul Altar şi au sărutat moaştele Sfântului Andrei Şaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Sărbătoare la Căianu Mare, Bistriţa-Năsăud
Comunitatea ortodoxă din localitatea bistrițeană Căianu Mare a sărbătorit duminică, 9 octombrie, 40 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” și 10 ani de la resfințirea ei. Momentul festiv a fost încununat de prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitului Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din sat, alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul liturghiei a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți preoții parohiei trecuți la cele veșnice.
„Prezența IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în satul Căianu Mare a adus multă bucurie acestei mici comunități ortodoxe, păstorite de preotul Ștefan Crișan”, a declarat protopopul de Beclean, Doru Zinveliu. Ierarhul a binecuvântat mulțimea de creștini veniți nu doar din Căian, ci și din satele vecine pentru a participa la slujbă. În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Andrei a vorbit credincioşilor despre pilda evangheliei din Duminica a 20-a după Rusalii, a învierii fiului văduvei din Nain „care ne învață pe toți că Viața este mai presus decât moartea. De cele mai multe ori, noi, oamenii, ne sfărmăm pentru a aduna cât de multe lucruri în lumea aceasta, uitând că, de fapt, adevărata viață va fi viața veșnică pe care noi o vom trăi cu sau fără de Dumnezeu, depinde de faptele noastre”. Părintele Mitropolit le-a spus creștinilor din Căianu Mare că le doreşte să pășească în Împărăția lui Dumnezeu și să se împărtășească din bucuria Raiului prin faptele lor bune, gândurile lor curate și cuvintele pe care le rostesc, apropiindu-se tot mai mult de Lumina lui Dumnezeu.
Satul Căianu Mare are 175 de familii creștin ortodoxe. Potrivit parohului Ștefan Crișan, sătenii din Căianu Mare sunt cunoscuți în zonă ca buni gospodari, precum și ca buni creștini care au învățat de la strămoșii lor să fie aproape de Biserică și de Dumnezeu, indiferent de greutățile vieții. Pentru truda părintelui Ștefan Crișan în misiunea sa de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu, Părintele Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de sachelar, iar sătenilor care s-au jertfit cu dragoste pentru biserică, le-a oferit în semn de apreciere diplome de aleasă cinstire.
Binecuvântare la biserica din Puini, Gherla
Lucrările de renovare ale bisericii ortodoxe din satul Puini, Protopopiatul Gherla, au fost binecuvântate de IPS Mitropolit Andrei. Înainte de slujbă, protopopul Paul Isip, alături de un sobor de 15 preoți a oficiat Sfânta Liturghie, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În cuvântul de învățătură, ierarhul a arătat prin exemple scripturistice cât de importantă este implicarea unei comunități în zidirea și înfrumusețarea locașului de cult, ce nu este altceva decât casa Domnului. La finalul slujbei de binecuvântare, IPS Mitropolit Andrei i-a oferit parohului Grigore Moldovan ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”, iar principalului ctitor ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Cu această ocazie, au mai fost sfințite și două troițe din lemn, amplasate în curtea bisericii, precum și căminul cultural din sat. Din 1960 satul Puini din comuna Geaca aparține de Parohia Sucutard. Cei 25 de credincioși ortodocși din acest sat sunt păstoriți, de peste 40 de ani, de părintele Grigore Moldovan. Biserica din sat a fost construită în 1963 și sfințită doi ani mai târziu de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. În ultimii ani, prin grija părintelui Grigore Moldovan, a sătenilor și a altor credincioşi, biserica a fost reabilitată, prin diferite lucrări interioare și exterioare.
Sfinţirea bisericii din Poiana Aiudului
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din localitatea Poiana Aiudului, unde a săvârşit slujba de sfinţire a locaşului de închinare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Ierotei al Bălgradului”. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotesit iconom pe părintele Marius Miclea, care păstoreşte această comunitate de 13 ani, iar binefăcătorilor sfântului locaş de închinare le-a acordat diplome de aleasă cinstire.
Satul Poiana Aiudului a fost atestat documentar în anul 1293 şi era populat de români. Prima biserică despre care există date concrete a fost construită în anul 1703, probabil pe locul uneia mai vechi, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica actuală a fost edificată în anul 1926, din veniturile parohiei şi din contribuţia credincioşilor. Planurile au fost realizate de către arhitectul maghiar Karol Bako. De-a lungul anilor, biserica a fost pictată de două ori, în 1929 şi în 1970, apoi între anii 2014-2015 locaşul a fost înfrumuseţat cu pictură nouă în tehnica tempera. După efectuarea numeroaselor reparații capitale și după înlocuirea iconostasului, locaşul fiind pregătit cu cele necesare cultului, a fost sfinţit.
Liturghie arhierească în Parohia Băile Felix
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia bihoreană Băile Felix, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Schimbarea la Față a Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie” din Eghina, în prezența a numeroși credincioși din localitate, precum și a oficialităților locale.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, pornind de la cuvintele ce se cântă în fiecare Duminică, în cadrul Sfintei Liturghii, la Vohodul Mic, „Mântuiește-ne pe noi, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce ai înviat din morți, pe noi cei ce-Ți cântăm: Aliluia!”, ierarhul a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ce se desprind din minunea învierii fiului văduvei din Nain, subliniind diferența dintre învierile din morți săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos și cea mai mare minune a Domnului Hristos, propria Sa înviere din morți: „Prin aceste cuvinte din cadrul Sfintei Liturghii arătăm credința noastră în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și speranța noastră, a creștinilor, că Domnul Hristos, Care a murit pe Cruce pentru păcatele noastre și a Înviat a treia zi din morți, ne va mântui și pe noi, dăruindu-ne viața cea veșnică, scoțându-ne din moarte și dăruindu-ne învierea, spre viața de veci, împreună cu Tatăl și cu Fiul și cu Duhul Sfânt, împreună cu cetele sfinților, în Împărăția cerurilor”.
„Pentru a pregăti pe Apostoli, dar și mulțimile spre a înțelege pătimirile Sale cele de bunăvoie și Învierea Sa din morți, Domnul Hristos a săvârșit foarte multe minuni, între care și câteva învieri din morți, trei dintre acestea fiind prezentate în Sfintele Evanghelii: învierea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii, învierea fiului văduvei din Nain și învierea prietenului Domnului, Lazăr, cel care murise de patru zile. Aceste învieri sunt simboluri ale învierii Mântuitorului Iisus Hristos, sunt treziri, întoarceri la viața aceasta pământească, pentru ca, ulterior, după o anumită vreme, când Dumnezeu a rânduit, toți cei înviați au murit”.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a hirotonit pe teologul Octavian Florin Nilvan întru diacon pe seama Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Derna, Protopopiatul Marghita.
Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului a subliniat lucrarea pastorală și de construire a noului sfânt lăcaș realizate de tânărul paroh din Băile Felix, împreună cu credincioșii din parohie. Parohul Vasile Marius Bara a mulțumit PS Episcop Sofronie, la a cărui inițiativă s-a înființat noua parohie și sub a cărui purtare de grijă s-au împlinit lucrările, precum şi ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș. Ierarhul a felicitat pe paroh, autoritățile locale, dar şi pe credincioşi pentru implicarea și daniile pe care le-au oferit în vederea construirii noii biserici.
Biserica Parohiei Băile Felix copiază, la scară redusă, planul arhitectural al bisericii Mănăstirii Cozia, iar zidirea acesteia a început la praznicul Înălțării Sfintei Cruci din anul 2011, 14 septembrie. În cei cinci ani, noul sfânt lăcaș s-a înălțat, a fost acoperit și a fost tencuit, atât în exterior, cât și în interior, fiind începută pictura interioară, iar la exterior a fost placat cu ceramică. De asemenea, a fost montat iconostasul și s-a amenajat spaţiul liturgic din interior, astfel încât să se poată săvârşi sfintele slujbe.
Nou stareţ la Mănăstirea Topliţa, Harghita
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta Liturghie în soborul slujitorilor de la Mănăstirea Toplița, judeţul Harghita, ctitorită de vrednicul de pomenire, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, originar din această localitate, Miron Cristea. Cu această ocazie, fostul stareț al acestei obști călugărești, arhimandritul Mihail Goia, a fost pomenit, la 40 de zile de la trecerea sa spre lăcașurile cele cerești.
După slujirea Sfintei Liturghii, obștea monahală a primit, prin înfățișarea și numirea solemnă, pe noul stareț, arhimandritul Emilian Telcean. PS Episcop Andrei a însoțit actul numirii și al instalării noului stareţ, prin acordarea distincţiei „Crucii Eparhiale pentru clerici” arhimandritului Emilian Telcean. La acest moment important pentru Mănăstirea Topliţa au fost prezenți oaspeți din țară și străinătate, precum și reprezentanți ai autorităților judeţene şi locale.
Liturghie şi sfinţire la Mineu, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Mineu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul Zalăului, Cătălin Lucaci. Cu această ocazie, ierarhul a sfinţit şi iconostasul bisericii, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia. Pentru bogata activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească, la finalul slujbei, PS Episcop Petroniu a hirotesit întru sachelar pe parohul Florin Ardelean.
Satul Mineu este aşezat în partea de nord a judeţului Sălaj, în apropierea graniţei ce desparte judeţul Satu Mare de judeţul Maramureş, fiind o localitate alcătuită din români şi maghiari. Prima atestare documentară a localităţii provine din secolul al XIII-lea, când satul apare sub numele de Sandra. În secolul al XVII-lea s-a edificat o bisericuţă din lemn, care nu mai există, fiind demolată, iar lemnul rezultat a fost folosit la construcţia noii biserici de piatră, finalizată în mare parte în anul 1938.
Din anul 2012, noul paroh al comunităţii din Mineu este Florin Ardelean. Încă de la început, ajutat de puţinii credincioşi ai parohiei, a pornit lucrările de înnoire la locaşul de cult. Astfel, iconostasul a fost îmbrăcat în foiţă de aur, fiind înlocuite şi icoanele, s-au montat uşi noi şi a fost făcut sistemul de încălzire pe radiatoare electrice. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Sărbătoare la Livezeni, Protopopiatul Petroşani
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Livezeni, Protopopiatul Petroșani. După realizarea unui amplu proiect de reabilitare și înfrumusețare a lăcașului de cult, PS Episcop Gurie a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate, apoi a oficiat, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa a numeroși credincioși veniți să participe la bucuria comunității, Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre îndemnul dătător de viață al Mântuitorului Iisus Hristos: „Sfânta Evanghelie, Cuvântul lui Dumnezeu, devine pentru cei încredințați de puterea lui Hristos izvor de lumină și de bucurie, mila dumnezeiască neavând margini pentru cei ce caută izbăvirea de păcate și mântuirea sufletelor lor”. De asemenea, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe credincioși „să rămână în continuare vlăstare pline de roadă duhovnicească în ogorul Bisericii” și le-a transmis ca grija față de cele sfinte să constituie prioritatea lor în lumea aceasta spre a deveni moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu.
La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, datorită rodnicei activități pastoral-misionare desfășurate în mijlocul parohiei încredințate lor spre păstorire, ierarhul a săvârșit hirotesia întru iconom-stavrofor a părintelui Barbu Dănău și hirotesia întru iconom a părintelui Marius Cristian Isai. La finalul Sfintei Liturghii, la recomandarea părinților slujitori, PS Episcop Gurie a înmânat mai multe gramate de mulțumire celor care s-au implicat în lucrările de înfrumusețare a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Petroșani-Livezeni II, Protopopiatul Petroșani.
Sărbătoare în Parohia „Bunavestire”, Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Bunavestire” din Baia Mare, unde este paroh Gheorghe Codrea. Din soborul slujitor au făcut parte numerioşi preoţi şi diaconi din Baia Mare şi împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu privire la pericopa evanghelică a zilei, a învierii fiului văduvei din Nain, care prezintă două tablouri diametral opuse: convoiul morţii, de petrecere spre mormânt a unicului fiu decedat al văduvei, şi convoiul vieţii, de înviere a fiului văduvei, prin puţinele cuvinte rostite de Iisus Hristos: „Tinere, ţie îţi zic ridică-te!”. „Un dialog ce nu pare prea logic, vorbind unui mort, dar acesta se ridică la viaţă. Este una din minunile Domnului nostru Iisus Hristos, una care se referă la tineri, pentru a-i îndemna să se ridice din starea păcatului, ceea ce duce la moarte, spre starea vieţii, rezultat al faptelor cele bune”, conform pr. Stelian Tofană care a numit Sfânta Evanghelie din această duminică „Evanghelia tinerilor”: „Sunt tineri care, deşi sunt vii, sunt morţi. O viaţă fără precepte morale este o viaţă fără sens, care te situează în convoiul morţii. Iisus nu permite ca ultima speranţă a omului să fie pusă în mormânt”. În acest sens, pr. prof. Stelian Tofană a adresat un îndemn tinerilor pentru a duce o viaţă fără de păcat, fără patimi. Părintele Florin Ilie Codrea a primit distincţia de stavrofor, ca apreciere pentru activitatea social-filantropică şi culturală din parohie. De asemenea, au fost acordate diplome de vrednicie Consiliului Parohial, prim coratorului Gheorghe Covaci, Comitetului Parohial al femeilor, Corului bisericii şi Asociaţiei Filantropice „Marthiria”.
Parohia „Bunavestire” din Baia Mare s-a constituit în anul 2000. Bisericii actuale de zid i s-a pus piatra de temelie în 2001. Subsolul bisericii de zid a fost târnosit în anul 2003, iar în prezent biserica de la nivelul al doilea se află în stadiu de pictură. Parohia desfăşoară în mod frecvent activităţi culturale şi filantropice, de la înfiinţare şi până în prezent. Astfel, Asociaţia Cultural Creştină „Marthiria” a derulat peste 100 de proiecte de anvergură cu toate categoriile de vârstă ale credincioşilor din parohie, o atenţie deosebită fiind acordată copiilor şi tinerilor.