„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sfinţiri şi slujiri arhiereşti în a VI-a Duminică după Paști
În VI-a Duminică după Paști (Vindecarea orbului din naștere), mai multe locaşuri de cult au fost sfinţite sau au primit binecuvântarea ierarhilor. Credincioşii au fost îndemnaţi să participe la slujbele sfinte din biserici şi să Îl caute pe Mântuitorul Iisus Hristos, Lumina lumii.
Noul locaş de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Dumbrava, judeţul Alba, a fost sfinţit de un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfințitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Din sobor au mai făcut parte Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, preoţi şi diaconi.
După slujba de târnosire a Sfântului Altar al noii biserici, IPS Mitropolit Laurențiu a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificațiile teologice și duhovnicești ale slujbei săvârșite cu acest prilej. În continuare, soborul de arhierei, preoți și diaconi, s-a îndreptat spre altarul de vară al mănăstirii, unde a fost celebrată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După citirea Evangheliei, IPS Arhiepiscop Varsanufie a ținut o omilie în care a tâlcuit mesajul pericopei evanghelice referitoare la orbirea trupească și sufletească, arătând multiple modalități de sfințire a vieții și de întărire în credința dreptmăritoare.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „O nouă poartă a cerului la Mănăstirea Dumbrava – ocrotită de Maica Domnului”.
Arhimandritul Vasile Crișan, duhovnicul mănăstirii a primit distincția „Crucea Patriarhală”, iar stareța mănăstirii, monahia Mina Cerceș a primit „Diploma de onoare”, oferite de Părintele Patriarh Daniel.
IPS Arhiepiscop Irineu a oferit arhim. Vasile Crișan, „Diploma de aleasă cinstire” și distincţia „Crucea arhiepiscopală”, iar stareței, ctitorilor și binefăcătorilor mănăstirii, le-a oferit „Diplome de aleasă cinstire”.
La final, IPS Arhiepsicop Irineu, adresându-se mulțimii de pelerini, i-a îndemnat „pe toți să iubiți casa Domnului și să veniți în ea, ca împreună să cântați Celui Preaînalt, să vă rugați și să primiți Trupul și Sângele lui Hristos spre sănătate, bucurie și mântuire. Poposiți cu iubire, ori de câte ori puteți, în locașul de închinare, în acest cer pământesc, cum îl numește Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru ca aici să-L întâlniți pe Hristos, dulcele nostru Mântuitor, Care satisface dorința inimilor noastre, răspunde la toate problemele noastre și ne oferă balsamul suav al iubirii Sale blânde, iertătoare și tămăduitoare”.
Mănăstirea Dumbrava a fost ridicată pe păşunea satului, donată de dumbrăveni, pe locul unde, la 1703, în timpul uniaţiei, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Mănăstirea este construită în formă de cetate cu clopotniţa la intrare şi biserica în centru. Biserica este ridicată în stilul românesc, cu pridvor, pronaos, naos şi altar.
Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde: Centrul de servicii sociale „Sfânta Veronica”, în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor, în regim săptămânal, Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, Casa specială „Sfântul Nectarie”, Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care, însărcinate sau cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză. Aici mai există şi Căminul pentru bătrâni „Sfânta Maria”, care are ca scop ocrotirea în regim rezidenţial a persoanelor vârstnice. În sat, funcţionează şi un cabinet stomatologic unde lucrează ca medic una din maicile mănăstirii. În toate aceste case, centre şi cămine vieţuiesc 82 de copii şi adolescenţi, cu vârste între o săptămână şi 20 de ani, şi peste 50 de bătrâni cu dizabilităţi, persoane abandonate, cărora li se adaugă cele 35 de maici, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sfinţire la Domneşti, Bistriţa
Biserica Parohiei Domnești, Protopopiatul Bistrița, veche de aproape 120 de ani, a fost resfințită în Duminica a VI-a după Paşti de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Locașul de cult cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” datează din 1889 și a fost ridicat de comunitatea evanghelică din Domnești. Acesta a fost cumpărat de parohia ortodoxă, iar în ultimii ani s-au realizat o serie de lucrări de renovare atât interioare, cât și exterioare. De asemenea, în anul 2012, au debutat lucrările de pictură, realizate în tehnica frescă de pictorul bisericesc Simion Seserman. Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de IPS Mitropolit Andrei, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
După slujba de resfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoții, din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, protopopul de Gherla, Paul Isip și preoți din localitățile învecinate.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre orbirea trupească și cea sufletească, cu referire la pericopa evanghelică din Duminica a VI-a după Paşti.
„Orbirea trupească este o infirmitate grea. Dar, să ştiţi iubiţi fraţi şi surori, că o infirmitate şi mai grea este orbirea sufletească. Este o infirmitate oribilă. În Duminica de astăzi, inclusiv cântările ce se recită la strană, subliniază faptul că orbirea sufletească este teribilă. E o nenorocire să fii orb trupeşte, dar să fii orb sufleteşte e o catastrofă (…) Tare mă tem că de multe ori suntem pasibili, ca din punct de vedere spiritual să rămânem cu sufletul întunecat, cu sufletul orbit”, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Lucian Blaga. De asemenea, ierarhul a acordat distincția „Crucea Transilvană” primarului comunei Mărișelu, Horea Petruț, comună de care aparține localitatea Domnești. Ierarhul a acordat „Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni” preotului militar Cristian Marțian care a ajutat la renovarea locașului de cult, iar preotului Nicolae Feier, fiu al satului, i-a oferit distincția „Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin”. „Diploma de aleasă cinstire” a fost acordată membrilor Consiliului parohial și celor care au ajutat la lucrările de renovare a lăcaşului de cult.
În Parohia Domnești, Protopopiatul Bistrița, există și o biserică din lemn. Locașul de cult a fost dezafectat în anul 1987, deoarece lemnul din care era construit a fost atacat de o ciupercă. Biserica avea hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost construită în secolul XVIII, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Sărbătoare în parohia bihoreană Peștiș
În Duminica a șasea după Paști, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Peștiș, Protopopiatul Oradea, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, în prezența a numeroși credincioși din localitate, precum și a unor oficialități centrale și locale. Răspunsuri liturgice au fost date de un grup de monahii de la Mănăstirile „Sfânta Cruce” și „Buna Vestire” din Oradea, în frunte cu maicile starețe Mina Bădilă și Pavelida Bădilă. În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Ioan, ierarhul a evidențiat principalele semnificaţii duhovniceşti ce se desprind din minunea vindecării orbului din naştere, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos: „Nu întâmplător această minune a vindecării orbului din naștere este așezată de Sfânta Biserică spre a fi citită ca pericopă evanghelică în perioada dintre Sfânta Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos și Pogorârea Duhului Sfânt, pentru că, prin vindecarea săvârșită, Domnul Iisus Hristos Se descoperă ca fiind Fiul lui Dumnezeu, Cel Care spune despre Sine: «Eu sunt Lumina lumii». Atât proorocii Vechiului Testament vestesc, dar Domnul Iisus Hristos Însuși spune despre Sine că a venit în lume ca să redea vederea orbilor, să dăruiască lumină celor care sunt în întuneric”. Prin această pericopă evanghelică, se arată că „Mântuitorul nostru Iisus Hristos este nu doar Cel Care l-a vindecat pe orbul din naștere, nu doar Cel Care vindecă pe nevăzători, dăruindu-le vedere, nu doar Cel Care tămăduiește toată boala și neputința în popor, ci El este Lumina lumii, Cel Care a venit în lume, făcându-Se Om, pentru ca El, Lumina, să ne lumineze nouă tuturor celor din întuneric, să ne scoată din întuneric și din moarte, pentru a petrece în veșnicie împreună cu El, în Duhul Sfânt, în bucuria, în îmbrățișarea, în binecuvântarea Tatălui ceresc”, a spus PS Episcop Sofronie.
Ierarhul a mai arătat că „Domnul Iisus Hristos Se numește pe Sine «Lumina lumii» și ne numește şi pe noi, creştinii, lumina lumii. Şi aşa trebuie să rămânem, lumină a lumii, pentru că lumina înseamnă bunătate, seninătate, echilibru, pace şi linişte. De aceea, acolo unde sunt creştinii şi comunităţile lor, deşi nu de puţine ori în prigoană, acolo este pace şi linişte, binecuvântare şi dragoste sfântă, frăţietate şi nădejde la mântuire”.
Aurel-Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului şi parohul Alexandru Bădilă au mulţumit ierarhului şi credincioşilor din Peştiş.
Binecuvântare la Siseşti, Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în localitatea Şişeşti din Protopopiatul Baia Mare. Soborul slujitor a fost format din peste 20 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, fiu al satului, protos. Mihail Bud, stareţul Mănăstirii Budeşti, Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, parohul Ioan Octavian Andreica, preoţi din localităţile învecinate, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran, şi corul bisericii gazdă, dirijat de prof. Marcela Vava.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amplasată în curtea bisericii de lemn, în care se slujeşte în prezent, şi sub zidurile noii biserici în construcţie. În Parohia Şişeşti, în urmă cu cinci ani, PS Episcop Iustin a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie pentru noua biserică a satului. În cadrul slujbei, ierarhul, împreună cu cei prezenţi, s-a rugat pentru ploaie, iar astfel de rugăciuni au fost înălţate către cer în toate bisericile parohiale şi mănăstireşti din Episcopie.
PS Episcop Iustin a primit, la finalul slujbei, titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Şişeşti”, pentru sprijinul oferit preotului, consiliul parohial şi întregii comunităţi, de-a lungul anilor. De asemenea, parohul Ioan Octavian Andreica şi Ioan Mircea Tentiş, primarul comunei Şişeşti, au primit distincţii din partea ierarhului. Diplome de vrednicie au primit şi Consiliul Parohial şi credincioşii Leontin Nicolae Tentiş, Mihai Gavril Tentiş cu familia, Nicolae Costin cu familia, Ioan Şişeştean cu familia, Alexandru şi Viorica Coltea, precum şi Gavril Bud în vârstă de 96 de ani. La final, ierarhul a binecuvântat cele patru clopote noi ale bisericii turnate la atelierul de clopote Radu Blotor din Satulung, Protopopiatul Baia Mare.
Slujire arhierească la Văleni, Protopopiatul Jibou
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Văleni, Protopopiatul Jibou, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Dan Dregan, protopopul Jiboului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe parohul Vespasian-Firmilian Gavruș, în semn de apreciere a activității sale. Parohul a mulțumit ierarhului pentru prezență și i-a oferit o icoană cu Cina cea de Taină.
Credincioşii din satul Văleni au fost nevoiți să meargă, în apropiere, la Cristolț.
Pentru că localitatea se întinde pe o suprafață mai mare, au început în anul 1960, lucrări pentru două biserici, în timpul păstoririi preotului Iuliu Mălinaș. Lăcașurile de cult au fost zidite în formă de navă, cel din Valea de Jos având 14 metri lungime, 8 metri lățime și 7 metri înălțime, iar cel din Valea de Sus având 12 metri lungime, 6 metri lățime și 6 metri înălțime. Odată cu numirea preotului Alexandru Pop s-au definitivat lucrările de pictură la ambele biserici, în așa fel încât, în anul 1988, lăcașul de cult din Valea de Jos a fost sfințit, iar în anul 1990 și cel din Valea de Sus. Începând cu anul 1995, Vespasian-Firmilian Gavruș a fost numit preot al Parohiei Văleni şi de atunci au fost făcute lucrări pentru înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.