„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simpozion dedicat învăţământului special, la Cluj-Napoca
Şcoala Gimnazială Specială Transilvania Baciu, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează în zilele de 26 şi 27 septembrie cea de-a XIX-a ediţie a Simpozionului Aniversar cu tema „Promovarea bunelor practici în învăţământul special românesc”.
La manifestare vor participa cadre didactice din învăţământul special, cadre didactice universitare, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, studenţi, părinţi, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi fundaţii cu care instituţia colaborează.
„În contextul în care responsabilitatea de a le face viaţa mai frumoasă şi mai uşoară acestor copii şi tineri cu care soarta a fost mai puţin generoasă revine întregii comunităţi, orice prilej de a reuni la aceeaşi masă toţi actorii implicaţi şi interesaţi şi de a împărtăşi experienţele pozitive şi bunele practici e mai mult decât binevenit. Asta, cu atât mai mult cu cât Clujul are o tradiţie extrem de îndelungată în domeniu, dar şi cel mai mare număr de şcoli speciale, după Bucureşti”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, conform unui comunicat al Consiliului Judeţean.
Tema Simpozionului permite abordarea diverselor subiecte de actualitate, precum şi împărtăşirea experienţelor personale ale fiecărui participant, toate cu scopul de a creşte calitatea actului educaţional. În vederea sprijinirii activităţii cadrelor didactice, a studenţilor şi a părinţilor, lucrările simpozionului vor fi publicate într-un volum colectiv.
Ziua de 27 septembrie este dedicată elevilor. Fiecare şcoală specială va participa cu un număr de cinci elevi la atelierele tematice (pictură pe ceramică, perspicacitate, meloterapie, concurs de cărucioare, colaj, trasee aplicative), în funcţie de preferinţele şi abilităţile fiecăruia. Atelierele sunt îndrăgite de elevi, atât prin specificul lor cât şi prin faptul că reprezintă un prilej de a interacţiona cu elevi ai altor şcoli şi de a lega noi prietenii.
Şcoala Gimnazială Specială „Transilvania" este o şcoală cu program de recuperare pentru copiii cu deficienţe neuro-psiho-motorii severe şi asociate. Prin profilul său, şcoala este unică în judeţul Cluj şi oferă, pe lângă activităţile didactice şi terapiile de recuperare, activităţi extraşcolare într-o gamă bogată şi diversificată. Pentru buna desfăşurare a întregii activităţi, şcoala colaborează şi cu alte instituţii de învăţământ special şi de masă, cu autorităţi locale şi, nu în ultimul rând, cu părinţii elevilor. Misiunea acestei şcoli este integrarea copiilor cu nevoi speciale în comunitate, dezvoltarea activităţilor creative şi expresive ale copiilor, participarea elevilor la acţiuni şi activităţi prin care să simtă că fac parte din comunitate, că nu sunt excluşi şi, astfel, sensibilizarea întregii comunităţi, astfel încât sentimentul că sunt marginalizaţi să nu mai domine viaţa lor.