„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Simpozion dedicat lui Partenie Cosma, personalitate transilvăneană
În Sala Festivă a Bibliotecii Județene „ASTRA” din Sibiu a avut loc marți, 5 decembrie, un simpozion la 180 de ani de la nașterea lui Partenie Cosma, personalitate culturală și politică din Transilvania. Simpozionul a fost organizat de Fundația Culturală „Partenie Cosma”, împreună cu Arhiepiscopia Sibiului și cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
La simpozion au participat directorul Bibliotecii „ASTRA”, Silviu Borș, pr. prof. dr. Aurel Pavel de la Facultatea de Teologie din Sibiu, prof. dr. Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea, directorul Direcției Județene a Arhivelor Sibiu, dr. Alexiu Tatu, directorul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Sibiu, dr. Valentin Delcă și mulți alți invitați.
Mesajul Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a fost transmis de consilierul cultural din cadrul eparhiei, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
„Partenie Cosma face parte din pleiada marilor «cărturari mireni» ataşaţi Bisericii, care au militat pentru respectarea autonomiei noastre bisericeşti, alături de Ioan cavaler de Puşcariu, Visarion Roman, Daniil Popovici-Barcianu, Dimitrie Comşa, Victor Tordăşianu, mai târziu Octavian Goga, Onisifor Ghibu şi atâţia alţii. În Ardealul românesc de altădată exista – încă din timpul lui Şaguna, apoi al urmaşilor săi – o adevărată «şcoală» de cărturari mireni ataşaţi Bisericii, care – potrivit prevederilor Statutului Organic şagunian din 1868 – alcătuiau elita membrilor mireni (două treimi) din Congresul Naţional Bisericesc al Mitropoliei Ardealului şi al «Sinoadelor» (Adunărilor) eparhiale de la Sibiu, Arad şi Caransebeş, alături de membrii clerici (o treime)”, conform mesajului transmis de IPS Mitropolit Laurenţiu.
„Partenie Cosma a fost şi membru (deputat) în Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului (Adunarea eparhială de azi), începând cu anul 1877, până la sfârşitul vieţii (…) Vom reţine aportul său la construirea catedralei mitropolitane din Sibiu şi a clădirii Institutului Teologic-Pedagogic, actuala clădire a Facultăţii de Teologie (…) Partenie Cosma a sprijinit lucrările de refacere a vechilor clădiri ale Institutului Teologic-Pedagogic, care s-au efectuat în 1913-1914. Toate lucrările s-au ridicat la 290.712 coroane, sumă foarte mare pe atunci. Banca «Albina» – condusă de Partenie Cosma – a contribuit cu 116.000 de coroane; iar marele filantrop basarabean Vasile Stroescu – cel care sprijinise atâtea şcoli româneşti din Transilvania – a oferit 100.000 de coroane (bani depuşi tot la «Albina»); profesorii Institutului au oferit 10.000 de coroane; restul s-a acoperit prin colecte organizate în parohiile din Arhiepiscopia Sibiului. Cu alte cuvinte, un basarabean şi un bihorean îşi dădeau mâna, devenind adevăraţi «ctitori» ai acestei şcoli teologice-pedagogice sibiene, conştienţi de rolul deosebit pe care îl avea ea în formarea viitorilor preoţi şi învăţători, luminătorii satelor româneşti de altădată. Rolul acestor «apostoli anonimi ai neamului» s-a văzut câţiva ani mai târziu, când ei militau, prin cuvânt şi faptă, pentru realizarea idealului naţional al românilor: unirea lor într-o singură ţară”, a mai arătat ierarhul.
Simpozionul „Partenie Cosma. 180 de ani de la naștere” a făcut parte din manifestările din cadrul Zilelor Șaguniene 2017.