„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Simpozion internaţional la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia
În Biserica Ortodoxă Română, anul 2017 a fost declarat „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” și „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Se împlinesc 1230 de ani de la întrunirea Sinodului VII Ecumenic (Niceea, 787), care a condamnat iconoclasmul și a restabilit cultul sfintelor icoane, și 40 de ani de la trecerea la cele veșnice a Preafericitului Părinte Justinian Marina.
Simpozionul Internațional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, aflat anul acesta la a XVI-a ediție, își dorește să provoace din nou vocația profetică a Bisericii, invitând în cetatea Marii Uniri nume cunoscute și personalități marcante din domeniul disciplinelor socio-umane care vor reflecta, prin contribuțiile lor științifice și prin intervențiile lor, pe tema: „Ars Liturgica. De la Chipul Slavei la imaginile idolilor modernității”.
Simpozionul va începe luni, 8 mai, la ora 9:30, cu slujba de Te-Deum oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, urmată la ora 10:00 de salutul oficialităților albaiuliene, al rectorului Universității „1 Decembrie 1918”, prof. dr. Daniel Breaz și al părintelui decan, prof. dr. Mihai Himcinschi.
La fel ca în anii anteriori, lucrările simpozionului internațional se vor desfășura în plen, în prima parte a celor două zile - 8 și 9 mai -, și pe ateliere de lucru, în a doua parte. Vor fi patru paneluri de lucru, în care invitații la simpozion au fost distribuiți potrivit preocupărilor și intereselor științifice.
Simpozionul Internațional organizat de facultatea noastră reunește la Alba Iulia și în acest an nume importante: ierarhi și teologi ai Bisericii noastre, profesori universitari din centre academice de renume din țară și din străinătate, oameni de cultură, clerici, monahi, doctoranzi, masteranzi și studenți ai universității albaiuliene.
În a doua zi a manifestării științifice, 9 mai, de la ora 12:00, va avea loc un eveniment academic de excepție: ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa profesorului Radu Ciuceanu, unul dintre ultimii reprezentanți ai luptei de rezistență anticomunistă și unul dintre puținii supraviețuitori ai Experimentului Pitești care au avut de suportat, din motive politice, detenția și metodele de reeducare și de exterminare experimentate în Gulagul românesc.
Eliberat după 15 ani de detenție, profesorul Radu Ciuceanu a avut de luptat și cu episodul postcarceral, de urmărire sistematică a foștilor deținuți politici, considerați și după eliberare un grup social rezidual, prin celebrul dosar de urmărire informativă a Securității.
După anul 1989, profesorul Radu Ciuceanu s-a implicat activ în viața publică românească, făcând parte din primul guvern postdecembrist, susținând coagularea unei elite și a unei paradigme culturale pentru reconstrucția societății românești sub toate aspectele ei, politic, social și cultural.
Radu Ciuceanu este astăzi directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, activitatea sa științifică reprezentând o contribuție esențială la reconstruirea istoriei totalitarismului și a regimului concentraționar ateu din România comunistă. Pentru calitatea și integritatea sa morală și pentru valoarea demersurilor sale științifice, facultatea noastră a propus Universității „1 Decembrie 1918” acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” domniei sale, dorind să omagieze prin acest gest nu doar un om de o înaltă ținută morală și o carieră nobilă, ci și un „mărturisitor” al valorilor umane și creștine, care a dus o luptă alături de alți mărturisitori „pentru libertatea și demnitatea noastră”.
Societatea actuală a pierdut două puncte de reper fundamentale: originea ei nobilă, proveniența ei din mâinile Creatorului, dar și sfârșitul, ținta sau scopul ei ultim, care e viața veșnică. Tinerii se zbat disperați, deoarece problemele lor din adolescență și nu numai, le trăiesc în familii în care egoismul, hedonismul și falsele valori, dar și falsele nevoi, au risipit tot ceea ce era bun și frumos. Nu mai există deloc limite: ceea ce e permis din punct de vedere tehnic, e permis și din punct de vedere moral. Tehnica s-a substituit moralei. Gălăgia asurzitoare s-a substituit momentelor de tăcere reflexivă, în care mai era posibil să ascultăm vocea sufletului nostru. S-a pierdut și mesajul iconic, pentru că frumosul a început să fie văzut în scene și în tablouri deformate, în simboluri disperate, incapabile să-l facă pe om să se deschidă și să privească spre Cer.
Facultatea de Teologie din Alba Iulia își propune să-și unească vocea celorlalte voci din întreaga Biserică Ortodoxă Română și din întreaga societate, care doresc să descifreze și să interpreteze „semnele timpului” pe care-l trăim pentru a le transforma în „cuvânt viu” care să ne întoarcă pe toți la „Dumnezeul Cel Viu” și care să ne redea curajul mărturisirii Lui într-o lume potrivnică.