„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simpozion Internaţional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca organizează Simpozionul Internaţional „Educație și Mărturisire. Formarea creștină a tinerilor în spiritul viu al Tradiției” în perioada 13-16 noiembrie. Simpozionul face parte din suita de manifestări ştiinţifice ale facultăţii, proiectate pentru anul universitar 2015-2016, și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2016 ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti” în Patriarhia Română. Întâlnirea științifică se desfăşoară la sediul central al Universității „Babeș-Bolyai” și la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Strada „Episcop Nicolae Ivan”.
Deschiderea oficială a simpozionului are loc la Aula Magna a Facultăţii, de la 9.00, azi, 14 noiembrie, prilej cu care, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca va susţine un cuvânt de deschidere. Apoi, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va susţine cuvântarea „Familia, copiii şi tinerii, educarea lor şi viitorul omenirii”. Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca va susţine, cu această ocazie o alocuțiune, apoi vor lua cuvântul Victor Opaschi, ministru secretar de stat, în cadrul secretariatului de stat pentru culte, Preasfinţitul Florin Crihălmanu, din partea Episcopiei Române Unite (Greco-Catolice) de Cluj-Gherla, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, UBB.
De la ora 11.10 urmează cea de a doua sesiune de dezbateri, moderată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi de prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, la care participă Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, cu tema „Despre educația copiilor la Sfântul Ioan Gură de Aur”; Preafinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, cu tema „Indulgența educațională, poartă spre declinul civilizației?”; dr. Jon A. P. Gissel, Danemarca; Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu tema „Tinerii în Biserică în timpurile de secularizare pe care le trăim”; prof. univ. dr. Charbel Maalouf, de la Institutul Catolic, Paris. Simpozionul va continua apoi cu prezentările pe secţiuni, la care participă zeci de cercetători din ţară şi străinătate.