În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Simpozion internaţional pe teme de istorie la Deva
În cadrul manifestării „Zilele credinței și culturii la Deva”, aflate la cea de a treia ediţie, au loc mai multe manifestări cultural-bisericești. Primul eveniment, simpozionul internațional pe teme de istorie, intitulat „Națiunea imaginată. Concepte și etape în construirea identităților naționale europene”, a început joi, 16 iunie, în sala mare a Teatrului de Artă din Deva.
Deschiderea festivă a simpozionului a avut loc în prezența Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Evenimentul cultural reprezintă rodul colaborării dintre Episcopia Devei și Hunedoarei cu mai multe instituții de elită românești și internaționale precum Academia Română – Centrul de Studii Transilvane, Università degli Studi di Padova, Universitatea de Stat din Republica Moldova, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea și Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș. La această manifestare participă profesori universitari din țară și din străinătate care abordează, în prelegerile lor, printr-o analiză interdisciplinară, conceptul de națiune.
PS Episcop Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare a lucrărilor acestui simpozion, expunând dimensiunea actuală a conștiinței identității naționale atât în rândul poporului român, cât și la nivel european. În cele ce au urmat, au fost adresate mai multe cuvinte de salut din partea reprezentanților instituțiilor implicate în organizarea și desfășurarea simpozionului şi au fost susținute mai multe prelegeri despre conceptele și etapele care au constituit fundamentul identităților naționale europene, cu un accent deosebit pus pe istoria Transilvaniei.
De asemenea, în cadrul deschiderii festive, având în vedere faptul că acest eveniment se înscrie într-un ciclu anual de manifestări științifice organizate în colaborare între mai multe centre universitare aflat, anul acesta, la cea de-a zecea ediție, prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea, moderatorul evenimentului, a oferit câte o diplomă de recunoștință și câte o medalie jubiliară a Universității din Oradea, PS Episcop Gurie și acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în semn de prețuire pentru implicarea în buna desfășurare a manifestării culturale de la Deva și pentru susținerea activității Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea.
În perioada 24-29 iunie, „Zilele credinței și culturii la Deva” vor continua cu alte manifestări culturale. Astfel, vineri, 24 iunie, începând cu ora 19.00, la sala Teatrului de Artă din Deva, va avea loc spectacolul de teatru „Calea Adevărului”, o dramatizare a vieții și activității Sfântului Antim Ivireanul pusă în scenă de compania de teatru Civic Art CvM din București. Luni, 27 iunie , începând cu ora 19.00, tot la sala Teatrului de Artă din Deva, va avea loc un recital de poezie eminesciană intitulat „Eminescu: om, geniu și poet divin”, susținut de maestrul Dorel Vișan. Momentul culminat al manifestărilor devene îl va constitui ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, când Catedrala Episcopală din Deva își va sărbători cel de-al doilea hram, prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, începând cu ora 9.00. Intrarea la toate manifestările este liberă.