„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Simpozion la Făgăraş dedicat educaţiei tinerilor
La Colegiul „Aurel Vijoli” din Făgăraş, judeţul Braşov, a avut loc un simpozion dedicat educaţiei tinerilor, la care au participat profesorii de religie din zonă, alături de protopopii Marius Corlean şi Ion Tărcuţă şi preotul Marcel Dobrea. Iniţiatorii proiectului au fost: directoarea colegiului, prof. ing. Liliana Spiridon, şi profesoara de religie Ileana Pandrea.
Comunitatea profesorilor de religie şi preoţii din Ţara Făgăraşului au răspuns chemării Bisericii Ortodoxe de a marca activ „Anul Omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, prin participarea la această manifestare. Colegiul „Aurel Vijoli” din Făgăraş, gazda evenimentului, derulează de ani buni proiecte educaţionale având ca repere „Biserica, Şcoala, Familia Creştină”, menite să conserve, să perpetueze şi să dezvolte tradiţiile şi obiceiurile locale cu prilejul marilor sărbători creştine, cu precădere a Sfintelor Paşti.
Simpozionul început cu o slujbă de Te Deum oficiată de preoţi în Capela „Sfânta Ecaterina”, protectoarea colegiului. Gazda evenimentului, prof. Ileana Pandrea, a prezentat, sub titlul „Biserica, Şcoala, familia creştină”, istoricul acestei capele, evenimentele religioase, educative, de caritate desfăşurate în acest colegiu. Pr. Marcel Dobrea de la Parohia Făgăraş II, a prezentat lucrarea „Pastoraţia tinerilor, misiune de căpătâi a Bisericii Ortodoxe Române”, prin care a subliniat deschiderea Bisericii la nevoile tinerilor şi răspunsul acestora la glasul Bisericii, dovadă fiind numărul mare de activităţi desfăşurate împreună cu tinerii în tinda Bisericii sau prin activităţile filantropice, expoziţii etc.
Cultură şi valori autentice
Profesoara Georgeta Chiriloiu de la Şcoala „Ovid Densuşianu” din Făgăraş a prezentat lucrarea „Educaţia religioasă în şcoală şi societate”, referindu-se la activităţile realizate împreună cu copiii, la şcoală, biserică sau la alte obiective din ţară. De la Şcoala Generală din Sâmbăta de Sus, profesoara Adina Moldovan a arătat că predarea religiei se poate plia pe metode didactice noi, ce stimulează creativitatea elevilor. În cadrul Simpozionului, elevul Filuţ Tabără a interpretat pricesne tradiţionale. O prezentare a Sfântului Antim Ivireanul şi a începutului tiparului au fost făcute de prof. Ioan Rînea, de la Şcoala Gimnazială Recea. Profesoara Laura Sucaciu de la Colegiul Naţional „Radu Negru” a prezentat activităţile practice desfăşurate de elevii de la această şcoală. Protopopul Marius Corlean a prezentat tema „Şcoala Parohială «Sfinţii Brâncoveni Bucium» retrospectivele anului catehetic 2014-2015”, cu o varietate de activităţi desfăşurate în parohie, cu ajutorul preotesei Natalia Corlean, a enoriaşilor şi a copiilor implicaţi în activităţile religioase, educative, culturale. Profesorul Claudiu Buitan, de la Şcoala Gimnazială Şoarş, a prezentat o analiză istorică şi critică a „Cântului bisericesc autentic, moştenire a Sfinţilor Părinţi”, ce a fost acompaniată de audiţii ale unor piese de muzică psaltică, apoi preotul Ioan Paroş de la Parohia Boholţ, a prezentat tema „Activităţile cu copiii şi tinerii - între necesitate şi cateheză”. Fratele Alexandru Niţă de la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus a vorbit despre valoarea Ortodoxiei şi amăgirile ce se ascund sub titulatura New Age şi a amintit capcanele ce se întind tinerilor prin mass-media, accentuând necesitatea ascuţirii discernământului, atât al părinţilor cât şi al copiilor.
A doua zi, la simpozion au participat pr. lect. dr. Dorin Opriş şi prof. dr. Monica Opriş, autori de cărţi de metodică şi predare a religiei care au făcut prezentări despre curriculum, programa de religie şi despre noutăţile în domeniul predării religiei în alte ţări.