„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Simpozion național de muzicologie la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu are loc, în perioada 16-18 mai, Simpozionul Național de Muzicologie „Cântarea bisericească în timpul păstoririi PF Patriarh Justinian Marina (1948-1977)”. La simpozion participă profesori de muzică și cercetători de la principalele centre universitare din țară.
Simpozionul are ca obiectiv evidențierea contribuției pe care a avut-o Patriarhul Justinian Marina la uniformizarea cântării bisericești în Biserica Ortodoxă Română. Referatele participanților au prezentat diferite aspecte ale reformei din domeniul muzicii bisericești, personalitățile implicate în acest proces și operele acestora.
„Simpozionul Național de Muzicologie a adunat profesori de la mai multe centre universitare din țară, cum sunt cele de la București, Iași, Craiova, Alba Iulia, Oradea și Sibiu. Tematica este largă, există și o secțiune deschisă, în care sunt abordate și teme diferite de cea anunțată în titlul simpozionului de astăzi. În prima ședință s-a vorbit despre uniformizarea cântării bisericești în timpul păstoririi Patriarhului Justinian Marina, dar și despre reacțiile, rezultatele și evoluția cântării bisericești în acea perioadă și după acea perioadă. Sunt prezenți și invitați în afară de participanții care au susținut referate, iar discuțiile au fost deosebit de animate”, ne-a spus pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
Muzică și rugăciune
Între referatele prezentate în cadrul simpozionului național de la Sibiu amintim: „Originile repertoriului uniformizat al Liturghiei” (conf. dr. Costin Moisil de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti) „Promovarea muzicii psaltice în sistem uniformizat în timpul Patriarhului Justinian Marina” (pr. lect. dr. Alexandrel Barnea de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași), „Viața muzicală bisericească în Eparhia Oradiei la începutul păstoririi Patriarhului Justinian” (pr. conf. dr. Mihai Brie de la Facultatea de Teologie din Oradea), „Podobiile pricesnelor în notațiile lui Trifon Lugojan și Atanasie Lipovan” (conf. dr. Mircea Buta de la Facultatea de Teologie din Arad), „Gypsies. History and music” (pr. prof. dr. Adam Domin de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia), „Polieleul în Țările Române” (pr. drd. Nicușor Lăzărică Daniel), „O lucrare muzicală dedicată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna: «Pentru Lege» (1943), poem dramatic bisericesc pentru cor, soliști și orchestră de Pr. Gheorghe Șoima (1911-1985)”, referat susținut de pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, „Podobiile din Transilvania între teorie și practică” (pr. lect. dr. Sorin Dobre de la Facultatea de Teologie din Sibiu) și „Învierea Domnului reflectată în două capodopere muzicale: «Oratoriul Mesia» de Haendel și «Oratoriul bizantin de Paști» de P. Constantinescu” (pr. lect. dr. Dan-Alexandru Streza de la facultatea gazdă).